Det har varit ett par svåra år med bland annat höga pensionskostnader och höga priser för regioner och kommuner. Regionerna tillsammans ser ut att göra ett resultat på -12 miljarder kronor för 2024. Men det är samtidigt bättre än vad regionerna faktiskt budgeterat. Ljusare är det för kommunerna som tillsammans gör överskott på 4 miljarder, visar höstens ekonomirapport från Sveriges Kommuner och regioner (SKR).

Både när det gäller kommuner och regioner skiljer det stort runt om i landet. För regionerna varierar det förväntade resultatet efter finansiella poster mellan -3 800 och -50 kronor per invånare.

Resultaten kommer framöver stärkas betydligt av minskade pensionskostnader. De stora utgiftsåren, i synnerhet för regionerna, har varit 2023 och 2024. Nästa år ska utgifterna minska rejält, och då spås också regionernas tidigare röda siffror bli svarta. Regionerna förväntas då totalt gå plus 3 miljarder kronor, och kommunerna 25 miljarder.

För regionernas del har också kostnaden för hyrpersonal minskat kraftigt. Hyrpersonal som del av den totala personalkostnaden har gått från 5,2 procent till 3,4.

SKR varnar dock för att det finns stora utmaningar framöver, och de bättre resultaten äts upp av investeringsbehov. Där finns exempelvis behov av att bygga upp det civila försvaret, och det kommer att på sikt behövas fler anställda inom både regioner och kommuner för att vårda en större andel äldre.

Ekonomirapporten finns på SKR:s webbplats.