Som Läkartidningen tidigare skrivit om riskerar den gynekologiska utbildningsmottagningen på Älvpraktiken i Kungälv att få lägga ned sin verksamhet vid årsskiftet efter att avtalet med Regionhälsan inte förlängs.

Mottagningen, som startade som ett tillfälligt projekt, har haft som syfte att skapa fler möjligheter för ST-läkare i allmänmedicin att göra sin obligatoriska sidotjänstgöring i gynekologi. Bakgrunden var ett långvarigt underskott på den varan, framför allt i vissa delar av regionen, vilket har gjort att ST-läkare i perioder fått åka utomlands för att göra sin gynrandning och tvingats förlänga sin specialisttjänstgöring.

Magnus Kronvall. Foto: Privat

Bara i Storgöteborg räknar man med att ST-läkarna i allmänmedicin behöver runt 55 platser årligen för gynrandning, att jämföra med de 37 platser som i dag finns. Det visar siffror från studierektorsenheten för primärvård för området, som också gjort uppskattningen att sex ST-läkare till följd av detta kommer att behöva förlänga sin ST.

Magnus Kronvall är chef för avdelningen specialiserad vård, läkemedel och medicintekniska produkter och ordförande för program- och prioriteringsrådet i Västra Götalandsregionen. Han säger att man är medveten om problemet.

– Vi har uppmärksammats på att randningarna i gynekologi är en flaskhals för ST-läkare i allmänmedicin i delar av regionen.

För att komma till rätta med problemet har man från regionens sida nu satt större press på de kliniker som kan erbjuda gynrandning att göra det, säger Magnus Kronvall.

– Operativa hälso- och sjukvårdsnämnden har inför det här året gett sjukhusen ett tydligt uppdrag att de skall se till att det finns randningsplatser utifrån behov. Vi arbetar med en uppföljning av detta just nu som vi ska ta till nämnden för att få en överblick.

Målet är att ingen ska behöva förlänga sin ST på grund av brist på sidotjänstgöringsplatser, säger Magnus Kronvall.

– Det finns naturligtvis ingen annan ambition än att vi inte ska ha fördröjning i ST-utbildningen utan att det ska kunna göras inom stipulerad tid och med alla randningar som krävs. De som tar emot de här randningarna behöver organisera arbetet så att det fungerar utifrån den volym som krävs.

Den 23 oktober väntas den operativa hälso- och sjukvårdsnämnden i regionen fatta beslut om finansiering eller ej till den gynekologiska utbildningsmottagningen på Älvpraktiken. Det sker i samband med beslut om hur mycket pengar de olika hälso- och sjukvårdsverksamheterna får att röra sig med 2025. Frågan skulle egentligen ha hanterats på det senaste mötet i september, men lyftes ut eftersom nämndens ordförande ansåg att den behövde beredas mer.

Läs mer: Gynekologisk utbildningsmottagning hotad – oro för ST i allmänmedicin