Magnus Thyberg Foto: Anna Molander

Magnus Thyberg, avdelningschef för kunskapsutveckling i Region Stockholm, hade Björn Eriksson som chef 2019–2021 och har även samverkat med honom när han var generaldirektör på Läkemedelsverket. »När jag var vaccinsamordnare för regionen arbetade vi också tillsammans i en mycket pressad situation under pandemin.«

Hur var Björn Eriksson i sin roll som hälso- och sjukvårdsdirektör under pandemin?

– Han hade god förmåga att prioritera och ge förutsättningar för de viktigaste funktionerna. Han tog ansvar och företrädde regionen gentemot myndigheter och andra intressenter på ett utmärkt sätt.

Hur är han under stress?

– Blir engagerad och ger energi till dem runt om. Prioriterar och fokuserar på de viktigaste frågorna och personerna, som får allt stöd de behöver.

Vad kan han bli bättre på?

– Han är mer intresserad av strategierna och aktiviteterna som ger resultat än att leda det arbetet. 

 

Olivia Wigzell Foto: Lena Katarina Johansson

Olivia Wigzell, tidigare generaldirektör för Socialstyrelsen, har samarbetat med Björn Eriksson »på olika sätt under lång tid«. Nu är hon sedan den 3 oktober ny generaldirektör för Folkhälso­myndigheten. »Vi fick ett närmare samarbete mellan Socialstyrelsen och Region Stockholm under pandemin samt även därefter som kollegor i samarbetet mellan Läkemedelsverket och Socialstyrelsen.«

Hur känns det att ha lämnat över till Björn Eriksson?

– Det känns mycket bra. Vi har haft en god dialog om myndighetens pågående utveckling och det skede som Björn tog över i. Det är också roligt att få fortsätta samarbetet utifrån våra nya uppdrag.

Tror du, som inte är läkare, att det finns en fördel att ha en läkarbakgrund som generaldirektör?

– Socialstyrelsen spänner över många sakområden, däribland äldreomsorg, social barn- och ungdomsvård, funktionshinders­omsorg, hälsodata och statistik, behörighet, analys, statsbidrag, beredskap och hälso- och sjukvård. Det är en stor fördel om generaldirektören har sakkunskap på myndighetens områden, så att ha läkarbakgrund svarar mot en del av myndighetens uppdrag och är därför en tillgång för dessa frågor.

Är det något som Björn Eriksson borde ta tag i som ny generaldirektör?

– Det finns tunga utvecklingsområden som digitaliseringen, det brottsförebyggande arbetet för barn och unga, den nya socialtjänstlagen, tillgängligheten inom vården och uppbyggnaden av det civila försvaret. Uppdraget innebär att man ständigt utvecklar myndighetens arbete i nära samspel med omgivningen.

 

Anette Nilsson Foto: Magnus Aronsson

Anette Nilsson, stabschef på Läkemedelsverket. »Jag var Björns stabschef under de åren han verkade som generaldirektör här på Läkemedelsverket.«

Hur var Björn Eriksson som ledare på Läkemedels­verket?

– Björn arbetade för att bygga en kultur på myndigheten som var snabbfotad och framtidsinriktad. Han signalerade också att det skulle genomsyra hur hans underställda skulle agera. Björn
blev omtyckt som en positiv kraft, och han var dessutom en riktig glädjespridare. Han håller klart fokus och kommunicerar klart och rakt kring de delar där han vill ha en förändring.

Han säger att han gillar att arbeta som lag. Stämmer det? I så fall, hur märks det?

– Internt på myndigheten uppmuntrar han till tillit. Han förutsätter att den interna chefsgruppen arbetar i samverkan med de uppdrag myndigheten har, samtidigt som han är mycket tydlig med vem som spelar vilken roll i samverkan. Han har själv lyckats väl med att sätta Läkemedelsverket på kartan, även internationellt, inte sällan genom sin egen externa samverkan, där hans bidrag varit att ge viktiga förutsättningar för kommande lagarbeten.

Har du några råd att skicka med honom i den nya gd-rollen? 

– Säkerställ att du, som tidigare, omger dig med kompletterande kompetenser och fortsätt ge energi till din omgivning på det sätt du alltid gör så bra. 

Läs även:
»Uppdraget är mycket roligare än vad jag trodde«