Branschorganisationen för de forskande läkemedelsföretagen i Sverige (Lif), Association for clinical research organizations in Sweden (Ascro), samt Nätverket för universitetssjukhusens prövningsenheter inom onkologi (Nastro) har lanserat en vägledning som ska förbättra samarbetet kring kliniska prövningar inom onkologi och hematologi på Sveriges universitetssjukhus.
Precis som i Europa i stort har Sverige under det senaste decenniet haft en vikande trend vad gäller antalet kliniska prövningar. Enligt en ny rapport från Iqvia, ett företag som arbetar med hälsoinformationsteknik och klinisk forskning, minskade antalet kliniska prövningar inom onkologi med 22 procent inom det europeiska ekonomiska samarbetsområdet (EES) mellan 2018 och 2023. Samtidigt ökade prövningarna i USA.
Ett av problemen i Sverige är att kapaciteten att genomföra studier är låg, enligt ett pressmeddelande från Lif. För att få till fler kliniska studier har organisationen tillsammans med Nastro och Ascro tagit fram riktlinjer som ska strömlinjeforma processen och underlätta samarbetet mellan vårdgivare, företag och andra aktörer. De lanseras den 5 november.
– Vi vill starta och genomföra många studier och rekrytera så många patienter som möjligt, säger Johanna Vernersson, enhetschef på cancerstudieenheten på Karolinska universitetssjukhuset, till Läkartidningen.
– Vi har kommit till en samsyn om hur vi ska jobba tillsammans.
Hon anser att företag som är involverade i studier på senare år har ställt så stora krav på dokumentation och annan administration att det har lett till ett merarbete för läkare och annan personal.
– Dokumentationen måste självklart vara noggrann och spårbar, men det har varit mycket dubbeldokumentation, säger hon och exemplifierar med att ett enda företag kan skicka så många som 20 mejl under en dag med information som inte alltid är relevant för de läkare som är inblandade i en studie.
Medan den administrativa bördan har varit ett problem, så har det inte varit svårt att hitta patienter som vill delta i kliniska prövningar – åtminstone inte när det handlar om cancerbehandling. Detta då det är lätt för intresserade patienter att hitta vilka studier som är aktuella, något som inte alltid är fallet vid andra diagnoser. Förhoppningen är dock att andra fält ska ta efter och göra studieinformation mer lättillgänglig.
Rapporten från Iqvia visar också att samtidigt som Europa tappar studier till andra världsdelar är det framför allt i norra Europa som man på senare år gått kräftgång, medan antalet studier har ökat i vissa länder i södra Europa. Det finns dock ett undantag – Danmark, där en orsak kan vara det så kallade Trial Nation, ett samarbete mellan aktörer som ska underlätta kliniska prövningar.
Enligt Johanna Vernersson är planen att Sverige ska följa efter – ett så kallat Swetrial är på gång.
Läs även:
Viktiga kliniska prövningar hotade