Det började som en idé på en workshop i ledningsgruppen för AnOpIva, anestesi, operation och Iva, och Hybi, hybrid och prevention, på Sahlgrenska universitetssjukhuset med målet att hitta sätt att få en ekonomi i balans. Ekonomin var kärv, operationsköerna för långa och det saknades personal för att operera ikapp.
– Då var det någon som föreslog att vi chefer skulle gå in och öppna en stängd operationssal. Vi tänkte att vi kunde bemanna med våra kompetenser och erbjuda lättare dagkirurgi som inte belastar vårdplatser. Så vi lämnade in det som ett förslag, säger Peter Dahm, överläkare i anestesi och intensivvård och verksamhetschef för AnOpIva, område 5, på Sahlgrenska.
När ledningsgruppens kompetenser inventerats stod det klart att där fanns narkosläkare, narkossjuksköterskor, operationssjuksköterskor och Iva-sjuksköterskor. Alla kliniskt mycket erfarna, även om de arbetat mestadels som chef de senaste åren.
Den enda kompetens som saknades var kirurgin.
– Lösningen blev att vi erbjuder allt runt omkring operationen så får de olika opererande verksamheterna stå för kirurgin. Senast var det öron-, näsa-, hals som nappade. Gången innan var det transplantationscentrum, säger Peter Dahm.
Planen är att erbjuda det som nu kallas för samarbetssal en till två gånger i månaden, tio månader om året. Vinsterna är många, säger Peter Dahm.
– Det är en riktig win-win. Vi kapar köer vilket gör att patienterna inte behöver vänta lika länge och vi får in extra budget.
Dessutom, säger han, är det uppskattat bland cheferna att få arbeta med sin grundprofession med jämna mellanrum.
– Jag tror att alla vi tycker att det är väldigt kul att jobba kliniskt. Man känner sig mer delaktig i kliniken. Jag tror att det också uppskattas av annan personal att se att vi chefer också hjälper till när det behövs.