Region Blekinges beslut om att införa avgift för tolkar i sjukvården har väckt stor diskussion, inte minst bland läkarkåren. På Sveriges läkarförbund ser man mycket positivt på förvaltningsrättens dom, som kom i fredags och som upphäver regionens beslut med hänvisning till att tolkavgifter inte kan ses som en vårdavgift i lagens mening.

– Vi tycker att det är positivt att rätten lämnar besked om att en tolkavgift saknar stöd i lag och författning. Vår generella uppfattning är att tolkavgifter skulle ge negativa konsekvenser och leda till att patienter inte får den vård man behöver och har rätt till. Det leder inte till en jämlik vård, säger Sofia Rydgren Stale, ordförande för Läkarförbundet.

Förbundet ser många risker med en hypotetisk utveckling där initiativet med tolkavgifter sprider sig till fler regioner.

– Bakgrunden till Blekinges beslut har beskrivits olika, bland annat att det ska handla om besparingar. Vi tror inte att det finns besparingar att göra i det här, felbehandlingar är oerhört kostsamma både för individ och samhälle. Det är oerhört viktigt för oss som läkare att patienterna förstår oss och att vi blir förstådda, för att kunna sätta in rätt behandling, säger Sofia Rydgren Stale.

Förhoppningen är att förvaltningsrättens dom nu ska avstyra eventuella planer på att införa tolkavgifter i andra delar av landet, säger hon.

– Vi hoppas att domen ska vara vägledande för andra regioner som funderar i liknande banor. Den skickar en tydlig signal.

Sverigedemokraterna i Region Blekinge har redan meddelat att man tänker överklaga förvaltningsrättens dom.

Läs mer:
Tolkavgifterna i Blekinge strider mot lagen – beslutet upphävt i domstol
Domstol stoppar tolkavgifterna i Region Blekinge i väntan på dom
Professor: Blekinges tolkbeslut »rejält oförenligt med lagen«
Efter intensiv debatt – Blekinge första regionen med tolkavgifter
190 läkare i upprop mot Blekinges tolkavgifter – beslut på onsdag