Granskningen, som publicerades i Dagens Nyheter i dag, torsdag, gäller enbart privatläkare som arbetar enligt den nationella taxan.
Genom att be regionerna göra en slagning på läkarna i de patientadministrativa systemen för åren 2021–2023, har tidningen fått fram siffror på hur många som står som registrerade som patienter hos sig själva och hur mycket egenvård som fakturerats.
I Region Stockholm finns sammanlagt 126 privatläkare som arbetar enligt den nationella taxan. Av dessa har 23 fått ersättning för sin egen vård, enligt DN. Motsvarande i Västra Götalandsregionen är 19 av 115 befintliga läkare.
Sammanlagt har läkarna i båda regionerna fakturerat 413 000 kronor, ersättningar som gäller allt från telefonrådgivning till mer omfattande utredningar.
Två av läkarna som har fått mest ersättning har enligt DN registrerat 13 respektive 14 vårdåtgärder på sig själva.
Både Region Stockholm och Västra Götalandsregionen har nu inlett utredningar för att se om faktureringarna har varit olagliga. I båda fallen säger ansvariga till DN att man nu ska gå igenom utbetalningarna och patientjournalerna.
– Vi ser allvarligt på det. Man ska inte debitera besök på sig själv och behandla sig själv. Utredning pågår och det kan bli aktuellt att rikta återbetalningskrav till läkarna, säger Marina Skarbövik, enhetschef på närsjukvårdsavdelningen på Region Stockholm, till DN.
Västra Götalandsregionen arbetar nu med att ta fram ett system som ska larma om liknande utbetalningar i framtiden.
– Vi förstärker nu vår förmåga. Det här kommer inte vara en aha-upplevelse någon gång mer för oss, säger Levi Siljemyr, avdelningschef inom regionens verksamhet kring privata vårdgivare.
Privatläkarföreningens ordförande Thomas Anderson är dock tveksam till rapporteringen.
– Vi har aldrig hört talas om det här och vet inte alls vad det representerar, säger han till Läkartidningen.
Han tycker att det låter märkligt att regionerna inte har upptäckt eventuella felaktigheter under de trettio år som systemet med nationella taxan har funnits.
– Jag tror att något annat ligger bakom. Kanske är fakturorna kopplade till de fria nyttigheterna som privatläkare har, att läkarna i fråga kanske tagit lite blodprov eller gjort röntgen på sig själva? Enligt lag behöver inte läkare på nationella taxan betala för sådant själva, säger han.
Han inväntar spänt regionernas utredningar.
– Om det är faktiska besök det rör sig om är det ett klart felaktigt och kriminellt beteende: »Jag har så dåligt med patienter så jag sätter upp tio besök på mig själv«. Men av det som DN har redovisat får jag inte riktigt det intrycket, säger Thomas Anderson.
(uppdaterad 2024-10-30)