Tidigare i veckan rapporterade radioprogrammet Kaliber om allvarliga brister inom psykiatrin på Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg. Kaliber hade samlat in flera vittnesmål från såväl patienter och anhöriga som anställda, som tillsammans med avvikelserapporter, journalanteckningar och inspelade samtal vittnade om bristande tjänsteutövning av två läkare. Det handlade bland annat om kränkande behandling av patienter och snabb utskrivning av suicidala personer. Ett exempel som nämns rör en patient som nyligen hade gjort två självmordsförsök. Ändå skrevs hon ut av den ena läkaren, som också berättade för henne hur man ska gå till väga om man verkligen vill ta sitt liv.

De båda läkarna har stängts av under tiden som de utreds. Men rapporteringen har rört upp känslor bland sjukhusets medarbetare och nu tillsätts en extern utredning av psykiatriverksamheten, rapporterar Sveriges Radio.

– Det är tillräckligt många som har hört av sig för att en utredning måste vara djup och bred. Man har lyft att det finns en problematik som vi behöver se över och förstå i ett djupare perspektiv, säger sjukhusdirektör Boubou Hallberg.

Läs också:
Läkare utreds efter uppgifter om allvarliga brister i tjänsteutövningen

Sök hjälp om du har tankar på att ta ditt liv

Funderar du eller någon i din närhet på att ta sitt liv? Det finns hjälp att få. Prata med någon du har förtroende för, ring en stödlinje eller sök vård. Ett sätt kan vara att ta kontakt med någon av följande organisationer:

Mind Självmordslinjen: prata via chatt eller på telefon 90101

Jourhavande medmänniska: prata via chatt eller på 08-702 16 80

Riksförbundet SPES, drivs av personer som har förlorat en närstående i självmord: 020-18 18 00

Jourhavande präst: Nås via 112