Det omtvistade beslutet att införa tolkavgifter inom sjukvården i Region Blekinge upphävs i och med en dom från förvaltningsrätten under fredagen. Enligt domstolen är regionerna skyldiga att tillhandahålla tolk i hälso- och sjukvården i vissa situationer. För att regionen ska få ta ut avgift för tolk krävs därför att det finns stöd för ett sådant uttag i lagen eller annan författning.
– Förvaltningsrätten har vid sin prövning funnit att en avgift för tolk inte utgör en vårdavgift i lagens mening. Det finns därmed inte stöd i hälso- och sjukvårdslagstiftningen för uttag av sådana avgifter. Eftersom regionen inte har presenterat något annat författningsstöd för avgiftsuttag har förvaltningsrätten upphävt beslutet om tolkavgift, säger lagmannen Claes Mårtensson i ett uttalande.
Beslutet överklagades även på andra grunder, men eftersom det redan stod klart att beslutet måste upphävas har domstolen inte sett någon anledning att pröva övriga grunder som har påtalats, meddelar Claes Mårtensson.
Björn Tenland Nurhadi, gruppledare för Sverigedemokraterna i Blekinge, blev inte särskilt överraskad.
– Det var lite vad vi förväntade oss, men vi kommer givetvis att överklaga detta till kammarrätten och Högsta förvaltningsdomstolen om så krävs. Vi räknar med att det görs en annan bedömning där, med tanke på hur lagstiftningen i Europa ser ut. Sverige måste ju förhålla sig till EU, säger han till Läkartidningen.
Oppositionsledaren Christina Mattisson (S) välkomnar dock domen.
– Ett lugnande besked till både professionen och patienterna. Vi har hela tiden hävdat att det saknats lagstöd för detta och förhoppningsvis kan det här beslutet, med den onödiga hantering som följt, få styret att sluta leka jurister, säger hon till SVT Nyheter Blekinge.
Det var i februari i år som Blekinge blev landets första region att besluta om att införa tolkavgifter vid läkarbesök, efter ett förslag från Sverigedemokraterna. Beslutet i regionfullmäktige föregicks av en hetsig debatt, då fullmäktiges ordförande Jan-Anders Palmqvist (S) till och med ville få punkten struken helt ur dagordningen. Även från läkarhåll var kritiken kraftig, både inför och efter beslutet. Ett protestbrev samlade inom loppet av några dagar in nära 200 läkares namnunderskrifter.
– Att Blekinge ska bli första region att försöka få igenom detta, känns ju för jäkligt. Jag tror alla som skrivit på känner samma sak – man ska inte diskriminera och göra det tuffare för en grupp som redan har det väldigt svårt, sa palliativvårdsläkaren Anders Bojesson, som var en av initiativtagarna bakom protestbrevet.
Läs också:
Domstol stoppar tolkavgifterna i Region Blekinge i väntan på dom
Professor: Blekinges tolkbeslut »rejält oförenligt med lagen«
Efter intensiv debatt – Blekinge första regionen med tolkavgifter
190 läkare i upprop mot Blekinges tolkavgifter – beslut på onsdag
(uppdaterad 2024-10-30)