Trots protester stängdes i november förra året slutligen akuten i Lidköping, som en del i den stora omorganisation som Skaraborgs sjukhus genomgår. I stället hänvisas patienter nu framför allt till akutmottagningen i Skövde.
Som Läkartidningen tidigare skrivit om kom tidigt rapporter om problem på akuten i Skövde, som i samband med omstruktureringen även fick nya lokaler.
Under de första månaderna skrev från personal på akutmottagningen ett stort antal avvikelserapporter, vilket Nya Lidköpings-Tidningen rapporterade om.
Nu anmäler sjukhuset även två dödsfall från första tiden på nya akuten till Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, i lex Maria-anmälningar.
Det ena fallet gällde en äldre patient med mångårig ätstörningsproblematik som kom till akuten med ambulans, svag och förvirrad. Man fattade beslut om att patienten skulle läggas in, men hen blev i stället kvar på akuten i 20 timmar med oklart näringsintag under tiden. Kort efter flytt till avdelning hittades patienten med mycket lågt blodglukosvärde. Hen avled några dagar senare av sannolik hjärnskada.
I sin egen utredning av händelsen, som NLT tagit del av, konstaterar sjukhuset att rutiner frångåtts och fel begåtts i samband med händelsen. Bland annat nedprioriterades övervakningen av patienten på grund av högt inflöde av andra patienter och personal kände stress på grund av nya arbetsrutiner och utrustning som inte var inarbetad. Dessutom tappades information om patientens ätstörningsproblematik bort, vilket gjorde att glukosvärden inte togs.
I det andra fallet var det en patient som enligt anmälan avled på akuten med aortadissektion med blödning ut i hjärtsäcken. Hen hade förts till akuten med ambulans efter att ha larmat med obehag i bröst, ont i rygg och kraftlöshet i ben. Ambulanspersonalen noterade misstankar om aortadissektion i akutjournalen, men vid ankomst till sjukhuset ansåg läkare i stället att det rörde sig om en lunginflammation och senare ryggbesvär, vilket gjorde att patienten prioriterades ner.
Enligt sjukhusets utredning ska de främsta felkällorna bakom händelsen ha varit kommunikationsbrist och bristande diagnostiskt tänkande, men även nya större lokaler nämns liksom personal som inte jobbat ihop tidigare, skriver NLT.
Det senare tillbakavisar dock sjukhusets chefläkare Christer Printz i ett mejl till tidningen. På frågan hur mycket nya lokaler, brist på personal och personal som inte arbetat ihop tidigare spelat in i de två dödsfallen, svarar han:
»I ett av fallen var det akuta tillståndet av den art att utgången var extremt pessimistisk oavsett handläggning och hade inget med lokaler att göra. I det andra fallet var orsaken att man inte följt rådande rutiner.«
Sjukhuset bedömer inte heller att dödsfallen var kopplade till brister i bemanning, skriver Hans Hallén, akutchef på Skaraborgs sjukhus i ett mejl till NLT.
»Vi bedömer inte att någon av dessa händelser hade med bemanning att göra. Vi har en fortsatt ansträngd situation, men arbetar ständigt med rekrytering. Händelser som dessa innebär alltid en översyn, och ibland skärpning, av rutiner. Just tack vare händelseanalyser och förslag på åtgärder så förbättras rutiner och arbetssätt kontinuerligt.«
Läs mer:
Efter stängningen i Lidköping: larm om läget på akuten i Skövde
Akuten i Lidköping stängd för gott – läkare väljer att lämna i protest
(uppdaterad 2024-10-16)