Varje år dör i genomsnitt 1 200 svenskar i bekräftade suicid. Sedan i början av förra året har regeringens särskilda utredare Emma Henriksson haft i uppdrag att se över hur samhället kan lära sig av självmorden och förebygga att fler tar sina liv. När hon under tisdagen lade fram sin utredning betonade hon bland annat förslaget om en ny nationell utredningsfunktion inom Folkhälsomyndigheten, vars uppgift blir att bidra till samhällets lärande om suicid.

– En viktig frågeställning för oss var om man ska utreda alla suicid eller inte. Vi har landat i att det är viktigt att kunna gå på djupet för att få så stort lärande som möjligt. Därför är vårt förslag att myndigheten ska ha ett stort mandat att välja teman, utifrån var kunskapen i dag har störst brister, sa Emma Henriksson under en pressträff.

Det skulle bland annat kunna handla om att utreda alla suicid bland personer i ekonomisk utsatthet eller vissa minoritetsgrupper. Förslagsvis kan centret börja med att fokusera på gruppen unga vuxna, anser Emma Henriksson. Även suicid bland barn tillhör de områden där kunskapsluckorna är som störst. Därför föreslår utredaren att alla suicid bland barn ska utredas.

Emma Henriksson vill också se bättre och mer lärorika lex Maria- och lex Sarah-utredningar. Därför får Inspektionen för vård och omsorg i uppdrag att göra samlade analyser av suicidutredningarna och genomföra särskilda insatser för att upptäcka brister.

Ett problem i dag är att den kunskap som finns om hur självmord kan förebyggas ofta fastnar hos den organisation som har utrett fallet.

– Ett av skälen till att så få lär sig så lite är att väldigt många aktörer som skulle kunna ha ett lärande att göra inte ens känner till att det har förekommit suicid. Det finns i dag ingen som har skyldighet att informera någon annan. När man har fastställt dödsorsaken suicid går det ingen signal till de offentliga aktörer som kanske haft kontakt med personen, och som kanske hade kunnat agera på ett annat sätt, sa Emma Henriksson under pressträffen.

Det vill hon ändra på, och föreslår bland annat att Rättsmedicinalverket under vissa förutsättningar ska ha skyldighet att informera aktörer inom socialtjänst, LSS-verksamhet och hälso- och sjukvård om inträffade suicid.

Läs också:
Ny statistik: Självmorden ökade förra året – men en nedgång syns över tid
Hon ska utreda haverikommission vid suicid
Läkares självmord sätter fokus på tuffa arbetsförhållanden i Norge
Suicidrisken för läkare har minskat

Sök hjälp om du har tankar på att ta ditt liv

Funderar du eller någon i din närhet på att ta sitt liv? Det finns hjälp att få. Prata med någon du har förtroende för, ring en stödlinje eller sök vård. Ett sätt kan vara att ta kontakt med någon av följande organisationer:

Mind Självmordslinjen: prata via chatt eller på telefon 90101

Jourhavande medmänniska: prata via chatt eller på 08-702 16 80

Riksförbundet SPES, drivs av personer som har förlorat en närstående i självmord: 020-18 18 00

Jourhavande präst: Nås via 112