– Det är dags att pröva något nytt. Så som det är i dag och har varit tidigare har vi prövat många olika varianter för att förbättra situationen, men det har inte fungerat.
Så sade Håkan Lösnitz, Sverigedemokraternas gruppledare i VGR, i dag på den pressträff man kallat till för att berätta att partiet valt att ställa sig positivt till den borgerliga oppositionens förslag att införa vårdval inom barn- och ungdomspsykiatrin, Bup, i Västra Götalandsregionen.
Sverigedemokraterna har i frågan en vågmästarroll i regionen. Dagens beslut innebär alltså att förslaget, som kom i februari via en motion till regionfullmäktige, har stor chans att bli verklighet.
Bakgrunden är en önskan om att korta köerna, sade regionstyrelsens ordförande Lars Holmin (M) i ett uttalande i februari.
– Att säkerställa att barn får psykiatrisk behandling i tid är en viktig prioritering för oss. Varje dag av väntan innebär en förlängd period av ovisshet och påverkan på både barnet och dess familj. Genom att införa ett vårdvalssystem inom barn- och ungdomspsykiatrin strävar vi efter att minska väntetider och skapa en effektivare struktur för att ge barn och deras familjer möjligheten till en tidig och konsekvent behandling.
Förslaget har sedan dess varit på remiss hos bland annat den strategiska och den operativa hälso- och sjukvårdsnämnden. I slutet av september gjorde båda nämnderna tummen ner.
– Ett vårdval Bup är inte lösningen för en ökad tillgängligheten till vård visar alla underlag vi fått på bordet nu. Det ligger inte heller i linje med fastställda inriktningar och beslut för omhändertagande av barn och unga med psykisk ohälsa i Västra Götaland. Därför röstade Rödgrön ledning ned förslaget, saede Janette Olsson (S), ordförande i den strategiska hälso- och sjukvårdsnämnden i ett pressmeddelande.
Den rödgröna majoritetens motivering är att vårdval fördyrar och försämrar möjligheterna till sammanhållen vård, liksom att ojämlikheten ökar eftersom ett vårdval riskerar att centralisera barn- och ungdomspsykiatrin till regionens större städer, enligt dem.
Samma kritik har kommit även från läkarhåll. I slutet av september gick åtta överläkare och medicinskt ansvariga läkare inom olika delar av Bup i VGR ut i en debattartikel i Göteborgs-Posten och varnade för konsekvenser i form av ojämlikhet, fragmenterad vård och försämrade möjligheter till utbildning.
»Vårdval får också katastrofala effekter på läkarbemanningen på barn- och ungdomspsykiatrins akutverksamheter och slutenvårdsavdelningar, där läkare dygnet runt tar hand om livshotande tillstånd, och som i dag kan bemannas solidariskt av alla öppenvårdens läkare. Risk finns för att kompetensflykt leder till att läkare kommer att saknas där de behövs som mest. Dessutom blir möjligheterna att utbilda specialistläkare sämre. Möjligheterna till vidareutbildning och forskning påverkas också negativt«, skrev läkarna.
Under dagens pressträff sade Håkan Lösnitz (SD) att man gjort en gedigen insamling av information inför beslutet, och att man träffat både läkare, experter och företrädare för fackförbunden inom barn- och ungdomspsykiatrin, liksom gjort studiebesök i Region Kronoberg, där man år 2020 införde vårdval inom Bup.
– Vi har fått en väldigt bred kunskap, och vi har fått både negativa och positiva inspel.
Vad gäller de olika farhågorna kring vårdvalet, säger Håkan Lösnitz att partiet kommer att ställa stora krav på oppositionen i genomförandet.
– Och om det inte blir bra, inte blir bättre, kan man stoppa det. Ta tillbaka det. Region Stockholm har 38 vårdval och håller på att rulla tillbaka flera av dem. Det är inte en jättestor sak, sade Håkan Lösnitz.
Carina Örgård (V), vice ordförande i den strategiska hälso- och sjukvårdsnämnden och ordförande i beredning för psykisk hälsa, är besviken över SD:s besked.
– Vi ser att det här riskerar att slå sönder vården för barn och unga med psykisk ohälsa. Vi ser att vi behöver spara, och vårdval kostar mycket pengar. Nu säger SD att de kan tänka sig att stödja det. Vi är djupt oroade att vi har ett parti som inte sätter patienternas bästa framför sin önskan att nå ut, säger hon till Läkartidningen.
Den 22 oktober väntas regionfullmäktige behandla förslaget.