Farhågorna lyfts i ett brev som gått ut till beslutsfattande politiker och chefer i Västra Götalandsregionen, och som undertecknats med »samtliga barnläkare på barn- och ungdomsmedicinska mottagningarna Regionhälsan Södra Älvsborg«.
Brevet ger uttryck för en stark oro inför införandet av vårdinformationssystemet Millennium på tisdag 12 november.
»Efter att vi nu sett detta ofärdiga system är vår bedömning att det i nuläget inte har den funktionalitet som behövs för ett bra och patientsäkert arbete. Systemet ter sig administrativt krävande med extremt många klick, svårarbetat och ologiskt uppbyggt utifrån hur arbetet på mottagningen faktiskt utförs. Det kommer att avsevärt påverka arbetsmiljön för alla professioner negativt och risken för personalflykt är betydande«, skriver läkarna.
Carola Kullberg-Lindh, överläkare på barn- och ungdomsmedicinska mottagningen i Lerum, säger att det finns en enkel förklaring till att de först nu höjer sina röster.
– Man kan tycka att vår reaktion kommer lite sent, men det beror på att vi inte fått se något av systemet tidigare. Det vi ser nu är ett otroligt tungjobbat system som kommer att göra att vi inte kommer att hinna träffa tillnärmelsevis lika många patienter som vi gör i dag.
Läkarna vänder sig mot att de varken fått adekvat utbildning eller övning i systemet och menar att det inte heller inte är färdigt för att använda i verksamheten. De beskriver hur medarbetare från en av mottagningarna deltog i vad som skulle vara en generalrepetition av systemet, där bara hanteringen av en remiss tog tre timmar, trots att tio representanter från Millenniumprogrammet deltog.
»Man upptäckte därvid många moment som inte var färdiga, såsom s k arbetslistor för barnmottagningar, statusmallar för barn, anpassade snabbval, m m. Utan dessa stannar arbetsflödet upp och detta är endast ett exempel.«
Man menar också att läkares arbetsbörda kommer att öka kraftigt med det nya systemet när uppgifter flyttas från sekreterare till läkare, och att läkare kommer att bli mer uppbundna vid datorerna.
– Det innebär att ytterligare ett enormt kliv mot mer administration som hamnar på läkare, säger Carola Kullberg-Lindh och beskriver systemet som överlastat och ointuitivt.
– Varenda parameter som matas in ska signeras och det på olika ställen. När man gör något öppnas nya rutor hela tiden som i sin tur ska fyllas i. Utvecklare från programmet som skulle visa olika delar av »flödena« verkar inte ens kunna det riktigt själva.
Läkarna understryker att de ser stora vinster med ett system för sammanhållen journalföring – om det fungerar, och avslutar brevet med en vädjan till beslutsfattarna att skjuta upp starten tills man sett att Millennium gör det: »Att starta Millennium 12/11 är inte patientsäkert!«
I ett svar till läkarna skriver Henrietta Arwin, direktör för Regionhälsan, Boel Mörck, ordförande programstyrgruppen för Millennium och Karin Looström Muth, hälso- och sjukvårdsutvecklingsdirektör i VGR, att man sätter stort värde på läkarkårens dialog, iakttagelser och engagemang.
»Vår uppfattning är att Millennium har den funktionalitet som krävs för en god och säker vård. Vid design av Millennium till våra förhållanden i VGR har ett större antal medarbetare bidragit under hela designarbetet, bland annat barnläkare. Det finns funktionalitet som bidrar till ökad säkerhet i jämförelse med nuvarande vårddokumentationssystem. I dagsläget är det som ni säger att alla patientflöden inte har varit möjliga att praktiskt testa i VGR. Dock kommer det att falla på plats vid driftstart när helheten kan användas samtidigt. Millennium är ett system som används inom andra hälso- och sjukvårdsorganisationer runt om i världen och där fungerar det väl«, skriver trion.
De skriver också att man är medvetna om att utbildningsmaterialet har och fortfarande har behov av förbättringar, och att det pågår ett löpande arbete med risk- och konsekvensanalyser ur arbetsmiljöperspektiv, som i förlängningen leder till åtgärder både på regional och nationell nivå.
»Vi eftersträvar en hållbar och hälsosam arbetsmiljö för alla medarbetare och upplevd arbetsmiljö kommer fortsatt att hanteras i det systematiska arbetsmiljöarbetet som linjechefer ansvarar för.«
Carola Kullberg-Lindh ger dock inte mycket för ledningens svar.
– Det är ett typiskt politikersvar. Jag förstår inte hur de kan känna sig övertygande om att det finns funktionalitet, det har vi som arbetar i vården betydligt bättre möjlighet att bedöma.
Läs mer:
En vecka till Millenniumskiftet – skarp kritik mot införandeprocessen
Millennium skjuts upp i åtta kommuner i Västsverige
Oro inför Millenniumstarten på Säs: »Bromsa tåget innan det kraschar«
Vård på Säs påverkas initialt mer av Millennium än man har trott
Revisorer varnar för försening av vårdinformationssystem i VGR
Oro inför Millennium-skiftet
(uppdaterad 2024-11-27)