Beredskapsläkare i varje region om Läkarförbundet får bestämma
Läkarförbundet ska driva frågan att varje region bör ha en egen beredskapsläkare. Förbundsstyrelsen var dock inte så pigg på motionens ursprungliga och skarpare formuleringar om att driva fram en lagstiftning om att varje region ska ha en egen beredskapsläkare, men efter att ett nytt och mer generellt yrkande kommit in fick förslaget gehör.
Sveriges läkarförbund blir inte officiellt »Läkarförbundet«
Västra Götalands läkarförening ville att Sveriges läkarförbund ska gå under namnet Läkarförbundet och att alla läkarföreningars namn ska förenklas. Förbundsstyrelsen tyckte inte att frågan ska prioriteras i nuläget och fullmäktige höll med.
Alla medlemmars åsikter är viktiga
Sjukhusläkarna ville att »de remisser Läkarförbundet avser svara på finns tillgängliga för medlemmar med information om kontaktväg och senaste datum att inkomma med synpunkter«. Förbundsstyrelsen tyckte att idén var bra och det ansåg även fullmäktige.
Ny policy för ledarskapsutbildning på gång
Ett nytt policydokument för hur läkarprogrammets ledarskapsutbildning kan utformas ska tas fram, efter ett förslag från SLF student. Förbundet lovar också att verka för att innehållet implementeras i praktiken. Förhoppningen är att den nya policyn ska göra att fler läkare väljer att bli chefer, vilket är en av förbundets prioriterade frågor.
Nej till ersättning till läkare som utbildar
Det bör införas ett ekonomiskt incitament för läkare att lägga tid på att utbilda andra, menade motionären Gunnar Söderqvist från Sjukhusläkarna, och föreslog att Läkarförbundet verkar för ett nytt ersättningssystem på individnivå införs på vårdinstanser där undervisning bedrivs. Fullmäktige valde att gå på förbundsstyrelsens linje, vilket var att avslå motionen.
Fler fackliga kurser – inte bara i Stockholm
Utred möjligheter att öka tillgängligheten till fackliga bas- och fortsättningskurser, samt att kunna förlägga dem till andra regioner än enbart Stockholm/Gotland. Det beslutade fullmäktige på torsdagen. Förbundet ska också utreda möjligheten för lokalföreningar att söka bidrag till att anordna baskurser på hemmaplan.
Ingen laglighetsprövning om hyravtal och maxtaxa
Det blev avslag på en motion om laglighetsprövning av hyrpersonalavtalet och om att förbundet aktivt skulle driva frågan om ett avskaffande av den nu rådande maxtaxan. Styrelsen menade att det saknades juridisk grund för detta, och fullmäktige instämde. Motionen tog också upp arbetet för olika anställningsformer och mot vad motionären kallade kartellbildning. Där tyckte inte fullmäktige inte att någon förändring behövdes.
Mer lokalt i förbundets kanaler
Läkarförbundet ska bli bättre på att lyfta lokalföreningarnas arbete och framgångar i sin externa kommunikation, till exempel i sociala medier. Det blev det bifallna resultatet av en motion från Stockholms läkarförening. Förbundsstyrelsen höll med, men påpekade också att förbundet arbetat aktivt med frågan de senaste åren.
Neutralitetsdokument ska underlätta vid uttalanden om konflikter
Hur ska Läkarförbundet egentligen uttala sig kring konflikter? Den frågan har puttrat i och med att Läkarförbundets uttalanden om konflikten i Gaza ledde till många timmars diskussioner inom förbundet. Nu är en ny policy kring neutralt förhållningssätt på gång. »Vi tar gärna fram ett dokument som vi kan hålla oss i när det blåser«, sa Emelie Hultberg från förbundsstyrelsen.
Mer rättvisa kostnader för deltagande på FUM
Lokalföreningarna får betala 1 500 kronor per delegat till fullmäktigemötet. I övrigt står förbundet för resa, logi, och ersättning för delegaternas förlorade arbetsinkomst. Men yrkesföreningarna och SLF student måste betala sina delegaters, observatörers och kanslipersonals kostnader själva. Nu ska förbundet säkerställa att föreningar behandlas likvärdigt avseende deltagaravgifter vid förbundsarrangemang.
Lokalföreningars ekonomiska stöd ska utredas
Sörmlands läkarförening och Malmö läkareförening ville ha mer jämlika lokalföreningar. Detta eftersom mindre föreningar inte har råd exempelvis kanslier och administratörer. SLF ska nu bland annat utreda om den del av medlemsavgiften som går till förbundet centralt ska differentieras utifrån grad av stöd som lokalföreningen behöver från centrala kansliet.
(uppdaterad 2024-11-13)