Det var efter att kvinnosjukvården i Region Uppsala noterat en ökning av EIN-diagnoser (endometrial intraepithelial neoplasi), som det uppdagades att så många som 33 kvinnor fått sina livmödrar bortopererade i onödan efter att ha fått felaktiga diagnoser, vilket Läkartidningen skrev om.
Avslöjandet har lett till att såväl Akademiska sjukhuset som Region Uppsala meddelat att man inlett utredningar av händelserna. Nu vidtar även regeringen åtgärder med anledning av det inträffade.
Regeringen vill bland annat se en nationell analys av registerdata kopplat till EIN, med målsättningen att försäkra att strukturer och kontrollsystem används och kan fånga upp eventuella liknande situationer i framtiden.
– Patienter ska kunna känna sig trygga med att vården de får är kvalitetssäkrad. Jag välkomnar att Akademiska har tagit händelsen på allvar och vidtagit nödvändiga åtgärder. Nu skjuter regeringen till medel för att minimera risken att det händer någon annanstans i landet, säger sjukvårdsminister Acko Ankarberg Johansson i ett pressmeddelande.
Satsningen på drygt 3,5 miljoner kronor sker via en utökning av canceröverenskommelsen mellan regeringen och SKR, som tecknades 2023 med syfte att skapa en jämlik och effektiv cancervård med kortare väntetider.
Det nya tillägget innebär att landets regionala cancercentra förutom en nationell analys av EIN även ska hålla workshop med målsättning att ta fram förslag på åtgärder för bättre bedömningar. De ska också, enligt tillägget, genomföra en informationskampanj för att motverka sammanblandning av diagnoserna livmoderkroppscancer och livmoderhalscancer.
Resultatet av insatserna ska rapporteras senast den 31 mars 2025 i verksamhetsrapporten för 2024.
Läs mer: Livmodern bortopererad i onödan på 33 kvinnor på Akademiska sjukhuset