Trots stora protester, bland annat från läkarhåll, och att kommunerna i Sjuhärad valt att skjuta fram sitt datum för införande är planen fortfarande att det nya vårdinformationsystemet Millennium ska införas skarpt i den södra delen av VGR om en vecka, den 12 november klockan 04.00.
På Södra Älvsborgs sjukhus, Säs, är oron stor inför bytet, säger Laura Raduta, specialistläkare i barnmedicin och infektionssjukdomar samt ordförande för Läkarföreningen på sjukhuset.
– Själv oroar jag mig för kollegorna, och så klart för patienterna, men också för min egen hälsa. Det är så gigantiskt, jag är rädd att vi inte kommer att mäkta med behovet. Vi drunknar redan i arbetsuppgifter.
Kritiken handlar delvis om programmet i sig, som man inte fått testa i sin helhet eftersom det ännu inte är helt färdigt. Det man har fått se antyder dock att arbetsuppgifterna kommer öka kraftigt, säger Laura Raduta.
– För varenda prov krävs ett formulär med 20 frågor som läkare måste besvara. Vi kommer behöva skaffa nya yrkestitlar; en läkare som ordinerar på avdelning, en som ordinerar på akuten och så vidare. Det är så annorlunda. Det kommer en lavin av nya arbetsuppgifter när vi redan går på knäna.
Ytterligare farhågor handlar om det faktum att journalanteckningar inte kommer att överföras från det tidigare systemet till Millennium. Planen är i stället att personal ska skriva in en sammanfattning av patientjournalen vid det första besöket efter införandet.
Detta kan medföra risk för att viktig information tappas bort, säger Johan Klaar, specialistläkare i internmedicin och akutsjukvård och huvudskyddsombud inom NU-sjukvården, till Göteborgs-Posten.
– Det finns inte en chans att vi för över alla gamla journaluppgifter vid ett besök. Det kan finnas gigantiska medicinska risker om vi i praktiken inte kan följa komplicerade vårdförlopp för fem år sedan. Risken är att det kan missas saker som överkänslighet eller viktiga anteckningar om allt ska överföras på begränsad tid.
Johan Klaar ser också risk för längre väntetider på till exempel akuten, när varje patientbesök tar längre tid.
– Det kan leda till att man börjar skarva och tänka att »det här får vara bra nog«, säger han till tidningen.
Protester har också handlar om utbildningen i Millennium, som personalen nu genomgått och som kritiserats för att vara både bristfällig och alltför omfattande.
En enkät som läkarföreningen på sjukhuset gjort bland sina medlemmar visar att 9 av 10 inte kände sig redo att börja arbeta med Millennium trots genomgången utbildning. I enkäten, som den 21 oktober hade besvarats av närmare 150 läkare på Säs, säger nästan alla svarande, 95,5 procent, att de anser att programmet inte är redo att införas brett i verksamheten.
De senaste månaderna har läkarföreningen också lämnat en rad skrivelser till ledningen för Säs med frågor och farhågor inför införandet.
Ytterligare en skrivelse kom nyligen från personal på kvinnokliniken på sjukhuset. Personalen skriver där att man »vill framföra en stor oro kring införandet av Millennium relaterad till patientsäkerheten och vår arbetsmiljö. Vi oroar oss för att dokumentationen inte skall bli optimal så att man vid eftergranskningar till och med uppmärksammar att vissa saker missats att dokumenteras. Vi oroar oss även över att ordinationer skall bli felaktiga eller försenade, på grund av otillräcklig utbildning och teamträning, vilket potentiellt skulle kunna leda till allvarlig patientskada.«
I mitten av oktober lämnade dessutom huvudskyddsombudet för Vårdförbundet på Säs in en så kallad 6:6a-begäran till arbetsgivaren med krav på riskanalys och konsekvensbedömning kring införandet, liksom handlingsplaner för att minimera eventuella risker. Man vill också att arbetsgivaren ska säkerställa att alla arbetstagare har fullgod kunskap om systemet vid införandet.
Nu kommer även kritik från regionens förtroendevalda revisorer. I en granskningsrapport som presenterades i slutet av oktober riktar man skarp kritik mot politikernas planering och hantering kring vårdproduktionen under införandet av Millennium.
De förtroendevalda revisorerna slår bland annat ner på brister i kunskapsöverlämning och utbildning, som de anser riskerar bidra till en högre produktionspåverkan än beräknat, och på det faktum att det inte är känt hur stor produktionspåverkan kommer att bli vid införandet av systemet, vilket påverkar möjligheten för andra förvaltningar att stötta upp i produktionen.
»Revisionen ser att det finns risk för att omfördelning av resurser uteblir och risk för att höstens produktionspåverkan blir svår att påverka vid införandet av Millennium«, sammanfattar revisorerna.
Såväl regionstyrelsen, styrelsen för Närhälsan och styrelsen för Säs kritiseras för att »inte ha säkerställt en tillräcklig kontroll av patientsäkerheten kopplat till produktionspåverkan«.
– Vi ser att det inte finns något övergripande arbete med riskanalys kopplat till patientsäkerhet och vårdproduktionen på grund av Millennium. Det man pratar om är att man har ett aktivt arbete i verksamheterna, men det finns inget dokumenterat, säger Emelie Duong, yrkesrevisor och projektledare för granskningen, till Göteborgs-Posten.
Till tidningen säger dock regionstyrelsens ordförande Helén Eliasson (S) att hon är trygg med patientsäkerheten under införandet nästa vecka.
– När det gäller den akuta vården ska man känna sig trygg med att man får den, och övrig vård kan ta längre tid. När det gäller primärvård och jourverksamhet får man också extra hjälp. Jag känner mig trygg med den information vi har fått än så länge.
Lars Holmin (M), regionstyrelsens vice ordförande, säger till Göteborgs-Posten att man fått löpande information av tjänstemännen, bland annat hur det ska säkerställas att patienterna får den vård de behöver.
– Det har vi ingen anledning att ifrågasätta. Produktionsfarten är som under en sommar, fast att vi har bemanning för helfart. I dagsläget kan jag inte se vad vi hade kunnat göra annorlunda.
Laura Raduta, ordförande för Läkarföreningen på Säs, välkomnar revisorernas granskning.
– Det är skönt att få det bekräftat även från sidan, det som vi har sagt hela tiden. Det är en hjälp att kunna visa att det är ett oerhört oplanerat införande, säger hon.
På Säs i Borås räknar man med en minskning av den planerade vården med upp till 75 procent under införandet. Planen som kommunicerats är att övriga vårdgivare i regionen ska hjälpa till under tiden.
Det är Laura Raduta skeptisk till.
– Det finns inte kapacitet för att ta emot alla patienter, det finns varken personal eller platser. Jag vet att det är fullbelagt på vissa kliniker i regionen. Det finns inte heller några tydliga rutiner för hur vi ska hitta platser åt våra patienter. Som det ser ut nu är det jag som bakjour som ska ringa runt till Göteborg, Skövde eller andra ställen för att hitta platser.
I går hölls ett möte där facket träffade representanter för sjukhusledningen, regionen och Millenniumprojektet, och även i dag har Laura Raduta träffat sjukhusledningen. Hon tycker dock inte att personalens oro tas på allvar.
– Man säger att man tar vårt arbetsmiljö på allvar men samtidigt bollas frågor upp och ner och våra farhågor bagatelliseras. Men det är förankrade farhågor. Det kanske inte är så många som har sagt upp sig på grund av det här, men det återstår att se om alla kommer till jobbet på tisdag.
Läkartidningen söker ansvariga på Södra Älvsborgs sjukhus, Västra Götalandsregionen och regionstyrelsen. Texten uppdateras.
Läs mer:
Millennium skjuts upp i åtta kommuner i Västsverige
Oro inför Millenniumstarten på Säs: »Bromsa tåget innan det kraschar«
Vård på Säs påverkas initialt mer av Millennium än man har trott
Revisorer varnar för försening av vårdinformationssystem i VGR
Oro inför Millennium-skiftet
Millennium i VGR
- Det var för cirka tio år sedan som Sveriges tre storstadsregioner startade en gemensam upphandling av ett vårdinformationssystem. Samarbetet bröt samman. År 2017 valde Region Skåne att teckna avtal med det amerikanska Cerner Millennium, senare Oracle Millennium. Året därpå gjorde Västra Götalandsregionen samma val.
- Den ursprungliga planen var att all hälso- och sjukvård i Västra Götaland skulle ha infört Millennium första halvåret 2023. Efter en rad förseningar, en pandemi och svårigheter med att anpassa systemet till svensk integritetslagstiftning sattes en ny tidsplan där införandet ska vara färdigt i hela VGR år 2026, med start i de södra delarna i slutet av 2024.
- De åtta kommunerna i Sjuhäradsområdet skulle också ha infört systemet 12 november, men valde att skjuta upp införandet. Nytt datum är 18 februari 2025.
- Systemet ska införas i all regiondriven hälso- och sjukvård, hos privata vårdgivare med avtal med regionen och hos samtliga 49 kommuner i Västra Götaland. Systemet ska ersätta ett trettiotal befintliga system som används i regionen i dag.
- Den senaste beräkningen är att projektet kommer att kosta 5,5 miljarder kronor.
.
(uppdaterad 2024-11-27)