Läkartidningen bestämde sig för att följa Johan Styrud, ordförande i Stockholms läkarförening, under årets fullmäktige. Inte för att hans längd gör det lätt att urskilja honom bland delegater från hela landet, utan för att han har varit med på ett stort antal fullmäktige och därför säkert kan tipsa eventuella nybörjare som vill vara med nästa år.
– Runt 20. Det första måste ha varit 2003 eller så, säger han när Läkartidningen undrar hur många fullmäktige han har varit med om.
I år ägde det rum på Stockholm Waterfront – en byggnad som ligger i närheten av Stadshuset och som en del mest tycker liknar ett kråkbo. Insidan är mer intetsägande, men de knallgula väggarna livar upp lite.
Mingelytan töms på folk när alla strömmar in i möteslokalen. Utanför plockar konferenscentrets personal kaffekoppar. I möteslokalen jobbas det lika hårt, och ord som »SKR«, »läkare« och »Förbundet« som strömmar från podiet.
Plötsligt tystnar högtalaren utanför möteslokalen, ett tecken på att mingelytan snart är full med folk. Det är inte svårt att fånga upp Johan Styrud, då han är längst i skaran. När han har kommit fram till ett av påverkanstorgen efter att ha minglat och samtalat med kolleger passar Läkartidningen på att ställa ytterligare några frågor. Finns det någon fråga, förutom lön, som dyker upp på varenda fullmäktige?
– Arbetsmiljön. Tyvärr skruvar arbetsgivarna långsamt till skruvarna och våra möjligheter att jobba på ett bra sätt. Det skruvas åt hårdare och hårdare, säger Johan Styrud.
– Det är ett viktigt ämne. Trycket på vårdcentraler och sjukhus ökar hela tiden, så arbetsmiljön är extremt viktig.
Bakom honom sitter ett A 3-ark med en motion om arbetsmiljön på väggen. Men trots att ämnet är hett och berör majoriteten av alla medlemmar yrkar förbundsstyrelsen på avslag.
Fullmäktigeräven Johan Styrud har några tips till den som vill skriva sin första motion.
–Den måste vara skriven så att man vet vad man ska göra. Att-satserna måste vara genomförbara på ett rimligt sätt, säger han.
– I Stockholm jobbar vi i grupp, vilket är en fördel. Motionen måste bestå av en bra brödtext och att-satser som hänger ihop med brödtexten och som är genomförbara.
De egna motionerna i all ära – man måste även ta reda på vad andra tycker är viktigt och varför.
– Var påläst. Läs alla papper, motioner, verksamhetsplaner. Läs allt. Fråga någon som har varit med förut hur det går till – annars förstår man inte tågordningen. Det är bra att veta hur spelet går till, hur man talar och när man talar.
Tågordningen, ja. I samband med valet av den nya förbundsstyrelsen blir det lite rörigt när Johan Styrud vill plädera för att Distriktsläkarföreningens ordförande Ylva Sandström återigen bör få en plats i styrelsen – han har tagit till orda lite för tidigt, blir avbruten av mötets ordförande, men får en ny chans en stund senare.
– Jag gick upp vid fel tillfälle… jag tänkte ett steg för fort, säger han när Läkartidningens reporter konstaterar att även veteraner kan begå misstag.
– I det här yrket måste man erkänna när man har gjort fel. Gör om, gör rätt. Och man måste bjuda på sig själv. FUM är ett högtidsmöte, men det måste också vara roligt.