Läkarförbundet har funnits i över hundra år och »genom åren har vi format vår organisation med uppbyggnad av lokalföreningar, yrkesföreningar och specialitetsföreningar«, skriver föreningarna. Saker och ting har förändrats och det är läge att se över strukturen, tycker Örebro läns läkarförening, Malmö läkareförening, Östergötlands läkarförening, Jönköpings läns läkarförening, Kronobergs läkarförening, Kalmar läns läkarförening och Gotlands läkarförening.
– Efter att jag pratat runt en del med fackliga kollegor är vi nog ganska många som upplever att alla delar i förbundet inte går i takt med de behov som finns i dag.
Lars Edling nämner den stora mängden föreningar som finns; yrkesföreningar, specialitetsföreningar, lokalföreningar och intresseföreningar. Sammanlagt består Läkarförbundet av 121 föreningar.
– Vi sticker ju ut väldigt mycket med att inte vara ett renodlat fackförbund i och med att vi också har professionsdelen, frågor om yrkesetik och sådana saker, säger han och fortsätter:
– Ibland kan man få känslan av att vi blir splittrade och jobbar mot varandra snarare än med varandra, en ofrånkomlig följd av att många intressen samsas i ett förbund. Man kan kalla det föreningsdemokrati, men det kan bli lite mycket polemik.
Samtidigt vill Lars Edling framhålla att han och de andra motionärerna inte har någon bestämd åsikt i frågan, om det exempelvis bör bli färre föreningar.
– Vi har ingen tydlig tanke, utan vi vill att förbundet tittar på detta förutsättningslöst.
»Detta« innebär, förutom att se över organisationen, en »genomlysning av olika modeller för fackliga organisationer som juridiska personer med för- respektive nackdelar«. Förbundsstyrelsen tycker att idén är bra.
Trodde ni att förbundsstyrelsen skulle föreslå bifall?
– Vi hade nog hoppats på det i alla fall. Jag har pratat med personer i förbundsstyrelsen och fick intrycket att det fanns ett stöd från många att göra detta, säger Lars Edling.