JO skriver i sitt svar på anmälan kort och gott att man inte finner anledning att gå vidare med anmälan.

– Jag uppfattar det hela som ett lagbrott. Och JO är väl till för att rätta till det. Jag tycker att det är anmärkningsvärt, säger Anders Suneson till Läkartidningen som svar på hur han ser på situationen.

Han är pensionerad läkare med ett förflutet i Försvarsmakten, bland annat som kommendör i medicinalkåren och chef för vapentraumatologisk forskning vid vad som i dag heter Totalförsvarets forskningsinstitut, FOI. Han har reagerat mot att befattningen generalläkare i dag innehas av en veterinär.

Han har inga synpunkter på att en veterinär har de arbetsuppgifter som kommer med posten, och han kritiserar på intet vis Claes Ivgren som är generalläkare i dag. Men han menar att Försvarsmakten bryter mot patientsäkerhetslagen när myndigheten anställer någon med en titel som innehåller »läkare«, när dennes utbildning inte motsvarar en läkares. Vill Försvarsmakten att andra än läkare ska kunna ha den funktion som generalläkaren har tycker Anders Suneson att de får döpa rollen till något annat.

– Det är ju ingen region som går in och döper sin högsta chef inom vården till en »chefsläkare« eller något sådant. De kallar det för hälso- och sjukvårdsdirektör, vilket ger handlingsfrihet att anställa en läkare eller någon med annan utbildning.

Beskedet från JO gör att Anders Suneson fått nej i en tredje instans när det gäller att undersöka om titeln läkare använts på fel sätt. Han har tidigare vänt sig till Inspektionen för vård och omsorg (Ivo) och Försvarsinspektören för hälsa och miljö, en tillsynsfunktion inom Försvarsmakten. Båda har meddelat att de inte utreder frågan. Ivo påpekar att det inte ligger inom deras område.

Finns det någon instans kvar du kan gå till?

– Ja, nästa läge blir att jag får polisanmäla det här så det kommer till domstol, säger Anders Suneson och tillägger att det behövs en tolkning av patientsäkerhetslagen.

Blir det aktuellt?

– Jag måste titta på det och prata med Läkarförbundets jurister. Jag undersöker på andra vägar också om jag kan få juridisk hjälp.

Det är framför allt två paragrafer i patientsäkerhetslagen som Anders Suneson tycker spelar in (se faktaruta nedan). I lagen nämns 22 yrkestitlar som kräver legitimation för att använda, påpekar han. Förutom läkare är det bland andra barnmorskor, apotekare och sjuksköterskor.

Nu funderar han på om Försvarsmaktens beslut att ge en titel med »läkare« i namnet till en person som inte är läkare kan få konsekvenser också för andra. Skulle en veterinär som uteslutande arbetade med svåra boskapsfödslar kunna kalla sig »djurbarnmorska«, frågar han retoriskt.

– Det här kan ju bli samma visa bland övriga 22 som har skyddade yrkestitlar, säger han.

Anders Suneson tar också upp att det finns flera stabsläkartitlar inom Försvarsmakten, såsom arméstabsläkare, marinstabsläkare, och flygstabsläkare. Och de har innehafts av läkare, även om arbetsuppgifterna – liksom generalläkarens – varit administrativa utan personlig patientbehandlande kontakt. Men frågan är om det kan ändras i framtiden, givet Försvarsmaktens hållning.

– Kan man strunta i paragraferna? Varför står de då där? Vem gäller de för – bara enskilda personer? Det står inget om undantag i lagen för till exempel myndigheter, säger Anders Suneson.

För ett par år sedan lyfte Läkarförbundet frågan med Försvarsmakten och påpekade att det är olämpligt att en person som inte är läkare innehar titeln generalläkare. Läkartidningen vänder sig till förbundet igen, två år senare, och frågar var man står i frågan i dag.

»Det är korrekt att förbundet skrivit till Försvarsmakten och framfört att det är olämpligt att en person som inte är läkare innehar titeln generalläkare. Förbundet har därefter träffat representanter för Försvarsmakten och kunnat konstatera att parterna gör olika tolkningar av patientsäkerhetslagen. Därefter har Ivo, Försvarsinspektören, samt JO haft frågan på sitt bord, men av olika skäl valt att inte utreda frågan vidare. Läkarförbundet ser därför frågan som färdigutredd och kommer inte vidta några ytterligare åtgärder i detta ärende«, skriver förbundet i ett mejl till Läkartidningen, via presschef Björn Lundell.

Läs även:
Generalläkartiteln på JO:s bord
Försvarsinspektören tar inte upp fallet med generalläkarens titel
Försvarsmakten kritiseras av tidigare chef för att använda läkartiteln fel

Patientsäkerhetslagen om den skyddade yrkestiteln

Så här står det i patientsäkerhetslagen angående den skyddade yrkestiteln.

5 §   En i 1 § angiven yrkestitel får användas endast av den som har legitimation för yrket eller genomgår föreskriven praktisk tjänstgöring.

5 a §   I yrkesverksamhet på hälso- och sjukvårdens område får endast den som har bevis om rätt att använda yrkestiteln undersköterska använda titeln.

6 §   I yrkesverksamhet på hälso- och sjukvårdens område får den som enligt 5 eller 5 a § saknar behörighet att använda en skyddad yrkestitel inte använda en titel som kan förväxlas med en sådan titel.