Arbetet med att hitta tillbaka till rutinerna pågår för fullt på Södra Älvsborgs sjukhus efter förra veckans kaos då det nya vårdinformationssystemet Millennium skulle införas. Fortfarande är systemet aktivt inom delar av sjukhuset tillsammans med de ursprungliga systemen, som nu återaktiverats.

– Vi blir ombedda att inte jobba på i Millennium, men det är fortfarande en del saker som ligger kvar där, som provsvar, säger Laura Raduta, ordförande för läkarföreningen på Säs.

Laura Raduta. Foto: Privat

Hon säger att all turbulens kring det misslyckade införandet har satt djupa spår hos medarbetarna.

– Folk reagerar som efter ett trauma. Man är hjärnslö och trött, fortfarande inte i full kapacitet. En kollega beskrev det som att vi har varit paralyserade av rädsla.

Förutom personalens reaktioner vittnar även den stora mängd avvikelserapporter från förra veckan om kaoset. Över 300 rapporter om avvikelser rapporterades in från sjukhusets olika verksamheter, vilket är betydligt fler än under en vanlig vecka, rapporterade Aftonbladet.

En del av dessa avvikelser har också skickats till Inspektionen för vård och omsorg och till Läkemedelsverket för att komplettera de anmälningar som gjorts dit.

Flera av avvikelserna som skickats till Läkemedelsverket handlar om händelser som hade kunnat få konsekvenser för patienter. Det gäller till exempel händelser inom radiologin där man hade problem att skriva remisser för vissa undersökningar. »Efter mycket om och men kom remissen fram samtidigt som patienten anlände till DT. Risk för patientskada/död på grund av fördröjd undersökning«, skriver läkarna i avvikelserapporten.

Andra allvarliga avvikelser rapporterades från bland annat kvinnokliniken på sjukhuset. Här vittnar personalen om hur röntgensvar gått fel, hur sekretessen i patientjournalerna försvunnit vilket gjort att all personal kunnat sett alla patienters journaler och hur alla prioriteringar i tidboken fallit bort vilket innebär risk för patienter som väntar på utredningar för allvarliga tillstånd. Och vid ett tillfälle tog två gravida medarbetare hand om cytostatikaspill, eftersom informationen om behandlingen inte gått att få in i uppmärksamhetsinformationen (UMI).

Laura Raduta, som också är huvudskyddsombud, har också skickat in en begäran om ingripande till Arbetsmiljöverket. Detta efter att hon inte varit nöjd arbetsgivarens svar på de krav hon ställde i förra veckan.

– Arbetsgivaren behöver vidta åtgärder nu. Folk mår inte bra. Vi måste få läka nu, säger hon.

Läs mer:
Införandet av Millennium granskas externt: »Blev inte som vi tänkt oss«
Skyddsombud på Säs kräver omedelbara arbetsmiljöåtgärder
Läkarna om Millenniumstarten: »Det är helt katastrofalt«