– Det var tydligt att det var många som kände sig engagerade av frågeställningen, sa Olof Lindqvist i Mellersta Skånes läkareförening, som lagt motionen, redan när han stod på det så kallade påverkanstorget.

Där samlades intresserade för att diskutera motionen inför omröstningen i SLF:s fullmäktige på torsdagen. Den var en av ett mindre antal motioner där det diskuterades ganska livligt.

Att det var mellersta Skånes läkareförening som lagt motionen är naturligt. I Region Skåne arbetas just nu med att införa det nya vårdinformationssystemet Millennium, ett system som Västra Götalandsregionen börjar använda nästa vecka.

Olof Lindqvist i Mellersta Skånes läkareförening. Foto: Jesper Cederberg

Olof Lindqvist är kritisk till införandet. Dels tycker han inte att professionen har haft tillräcklig insyn, dels menar han att regionen borde ha egen expertis som kunde avgöra om systemet är tillräckligt bra.

– Att utan egen kompetens göra sådana beställningar från en region, tycker jag är helt fel. Då tycker jag att man måste ha egen expertis som tittar på rimligheten i det hela. Det är nummer 1, sa han och påpekade att man i dagsläget förlitar sig på inhyrd expertis som »vill tjäna pengar«.

Han fortsatte:

– Nummer 2 är att läkare tidigt ska bli delaktiga i kravställning. Det är ändå vi som ska använda systemet.

På påverkanstorget kom också ett tilläggsyrkande av Taymaz Foladi från Distriktsläkarföreningen. Han föreslog att Läkarförbundet ska jobba för mer läkarrepresentation i strategiska grupper för digital utveckling inom hälso- och sjukvård, till exempel Nationellt råd för interoperabilitet, ett expertråd under E-hälsomyndigheten.

– Vi alla försöker regionalt påverka det här arbetet. Vi stöter och blöter och stångar med regionerna, som helt enkelt är för inkompetenta att hantera det här problemet. De är också inkapabla – de saknar de ekonomiska resurserna att göra något åt det, sa han i talarpulpeten strax innan omröstningen.

– Det här är utan tvekan en nationell angelägenhet, sa han.

Förbundsstyrelsen hållning när det gäller delaktighet och insyn – att förbundet redan arbetar med frågorna och att de finns i både politiskt program och i policy – var han och Olof Lindqvist inte nöjda med.

– Det här är aktiva grupper som i dag tar fram riktlinjer för AI, datahantering och standardisering inom hur vi använder patientdata nationellt, baserat på EU-direktiv. Om vi inte är med i de rummen, kommer det tas beslut ovanför våra huvuden som vi inte kommer kunna ändra på. Det här är jätteviktigt, sa Taymaz Foladi.

Och det tyckte fullmäktigemötet också. Med besked.

Olof Lindqvists förslag om att Läkarförbundet ska verka för att professionen ska vara delaktig tidigt i kravställan, fick 111 röster för och bara 19 emot. Och Taymaz Foladis yrkande om representation i strategiska grupper röstades igenom med de förkrossande siffrorna 134 mot 1.

Däremot avslogs förslaget att SLF exempelvis ska jobba för mer intern regional kompetens på området med siffrorna 97 emot och 38 för.