Förutom Västra Götalandsregionen är Region Skåne den enda region i landet som hittills valt vårdinformationssystemet Millennium. Införandet är planerat i regionen till mars 2025 – en plan som ligger fast, trots de stora problemen i Västra Götalandsregionen som slutade med att man beslutade att pausa införandet. Det sade Harald Roos, medicinsk programchef i Skånes digitala vårdsystem, nyligen i en intervju med Läkartidningen.
Men så blir det inte om Läkarförbundet Skåne får bestämma. Det säger Olof Lindqvist, styrelseledamot i Läkarförbundet Skåne.
– Det här projektet har varit kantat av stora problem ända sedan start. Vi räknar med att regionen drar tillbaka sitt beslut om detta otidsenliga system.
Arbetet med att implementera Millennium i Skåne har pågått sedan upphandlingen blev klar 2017. Fackets invändningar mot systemet har varit många under resans gång.
Fram tills nu har få medarbetare fått se mer av systemet än begränsade delar, skärmdumpar eller en demoversion, trots påstötningar. Men det man har sett räcker för att vilja stoppa införandet, säger Olof Lindqvist.
– Det är ett gammalt system i grunden, från 90-talet. Läkare som har jobbat med det beskriver att det är som att arbeta i cement eller sirap. Det är designat för amerikanska förhållanden där man har en helt annan struktur än vad vi har. Det saknar mycket funktionalitet, och det har rapporterats stora brister och problem när det gäller bland annat intensivvården, ögonsjukvården, obstetrik och gynekologi samt endoskopi. Man har också hittat ett stort antal patientsäkerhetsbrister, säger han och tar problem med infusioner som innehåller flera läkemedel, som exempel.
– När systemet ska räkna ut volym och dropphastighet blir det fel varenda gång. Effekten blir att läkare tvingas signera en felaktig ordination, som sedan ska konverteras rätt i ett annat system. Det har vi sagt att vi inte kan acceptera. Det belyser problemet med Millennium. Det borde vara lätt att räkna ut de här sakerna, men systemet klarar inte av ens det.
Olof Lindqvist säger att man fått besked att en del av problemen kommer att rättas till i senare uppdateringar som Oracle ska göra.
– Regionen erkänner att det är många saker som inte är bra i nuvarande version, men säger att de ska åtgärdas i senare versioner. Man har också börjat prata om att Oracle kommer att byta ut hela systemet efter hand. Om det är så att man vet att systemet är dåligt och behöver bytas ut, varför kan man då inte vänta tills det finns ett mer fungerande modernt system?
Planen är nu att försöka föra diskussionen med politiker och tjänstemän. Ett krav är att få in en arbetstagarkonsult som närmare kan undersöka de problem som uppdagats med systemet.
– Skulle det vara så att politikerna trots allt väljer att gå vidare vill vi ha en extern granskning gjort av utomstående experter på området. Det som den här upphandlingen visar är att det saknas digitaliseringsexpertis i regionen. Man har uppenbarligen handlat upp något som var något helt annat än vad man trodde, säger Olof Lindqvist.
Läs mer:
Utvecklingen i VGR påverkar inte planerna för Millennium i Skåne
Beslut efter kaoset: Breddinförandet av Millennium sätts på paus i VGR
(uppdaterad 2024-11-27)