– Jag välkomnar beskedet. Det hade inte gått att arbeta under informationsplikt. Det hade gått emot all läkaretik och principen om att alla människor har lika värde. Förutom att papperslösa patienter hade drabbats, så skulle det också skapat splittring i läkarkollegiet och mellan olika vårdprofessioner. Vården ska utgå från behov, inte från juridisk status, säger Wiktor Rutkowski, läkare på neurokirurgen vid Karolinska universitetssjukhuset, men också volontär för organisationen Läkare i världen som driver mottagningar för papperslösa på flera håll i Sverige.
Rickard Lundgren, lungläkare på Danderyds sjukhus i Stockholm, håller med.
– Jag är lättad. Jag har svårt att se att vi skulle kunna arbeta med en informationsplikt hängande över oss. Det förtroende vi har fått av patienterna är något av det viktigaste vi har. Vi måste vara rädda om det. Om de inte kan lita på oss, hur ska de då kunna dela med sig av sin situation? säger han.
Hanna Kataoka, ordförande för läkarföreningen på Sahlgrenska universitetssjukhuset, är också lättad:
– Allt annat hade stridit mot läkares yrkesetiska regler om alla människors lika värde och att vi utan åtskillnad ska ge vård efter behov, säger hon till P4 Göteborg.
Hon varnar dock för att undantaget än så länge bara är ett förslag i »Utredningen om stärkt återvändandeverksamhet« som överlämnades till migrationsminister Johan Forsell (M) på tisdagen.
– Det är lite för tidigt att pusta ut, för det här är en utredning som är färdigställd. Beslut ska fattas i Sveriges riksdag. Utredaren har lyssnat på oss och det utgår jag ifrån att också Sveriges riksdag kommer att göra, säger Hanna Kataoka till P4 Göteborg.
Även om lättnaden är stor på många håll innehåller utredningen fortfarande förslag som Läkarförbundet ställer sig tveksamt till. Bland annat föreslås en ny lag om provtagning för att underlätta vid avvisningsbeslut. Bakgrunden är erfarenheterna från pandemin, och det faktum att många länder kräver ett genomfört PCR-test med negativt svar för inresa. Enligt regeringen har det framkommit att avvisningar har försvårats av att personer vägrat låta sig testas för covid-19. Därför föreslås nu att läkare och sjuksköterskor ska kunna tvångstesta personer för sjukdomar som är eller har varit klassade som allmänfarliga.
Läkarförbundets ordförande Sofia Rydgren Stale är kritisk till förslaget och skriver i en kommentar till Dagens Medicin att det är »etiskt felaktigt« att kräva av läkare att medverka vid sådan provtagning.
»Läkares uppgift är att förebygga, utreda och behandla sjukdomar, inte att underlätta utvisningar«, skriver hon till tidningen.
Förslaget om att så unga personer som 15-åringar ska kunna tvångsprovtas sågar hon också, och hänvisar till barnkonventionen där det betonas att barnets bästa alltid ska beaktas.
Läs också:
Sjukvårdpersonal föreslås undantas från den nya informationsplikten
Ny enkät: 14 av 21 regioner har tagit ställning mot informationsplikt
Hundratals på demonstration mot plikt att anmäla papperslösa
Inga klara besked om rättshjälp till läkare som vägrar anmälningsplikt
Svenskt förslag om anmälningsplikt väcker kritik utomlands