Det är andra året i rad som Sylf Göteborg skickat ut en enkät för att kartlägga hur arbetsmiljön och villkoren ser ut för underläkare som arbetar i väntan på AT-tjänst. Från 1 februari 2023 ska alla olegitimerade läkare ha en utsedd legitimerad läkare som handledare, enligt Socialstyrelsens förordning. Men trots Socialstyrelsens förordning visar svaren i Sylf Göteborgs enkät att 56 procent inte tilldelats detta. Det är ungefär samma siffra som i 2023 års enkät, då 58 procent svarade att de inte haft en utsedd legitimerad läkare som handledare.

Enkäten visar också att 21 procent av de tillfrågade svarade att de inte fått någon som helst introduktion till sitt arbete. Närmare 60 % angav att de varit i en situation där de tagit för stort medicinskt ansvar utan tillräckligt stöd från seniora, legitimerade kollegor.

– Vi på Sylf vill vara tydliga med att handledarskapet är en rättighet för vikarierande underläkare före AT och det formuleras som ett krav av Socialstyrelsen. I ljuset av att över hälften också uttrycker att de har fått otillräckligt stöd, arbetat som primärjour och saknat relevant introduktionsperiod är det extra allvarligt, säger Louise Karlsson, ordförande för Sylf Göteborg och ST-läkare i ortopedi på Sahlgrenska universitetssjukhuset i ett pressmeddelande.

Joakim Björås, utbildningschef på Sahlgrenska universitetssjukhuset, skriver i en kommentar till Läkartidningen att ”omhändertagandet av vikarierande underläkare är något som sjukhuset sedan tidigare identifierat som ett viktigt utvecklingsområde” och att ”AT- och BT- läkare får en mycket omfattande och kvalitativ introduktion och handledning och vi ser att vi kan utveckla dessa delar även gällande vikarierande underläkare.”

Han skriver fortsatt:

»Vi har under året tagit fram en handlingsplan som består av flera olika delar, bland annat utökad information till våra verksamheter och berörda aktörer om gällande regelverk, exempelvis handledare. I januari kommer vi också för första gången att ha en förvaltningsövergripande introduktionsdag för alla vikarierande underläkare på Sahlgrenska universitetssjukhuset som ett komplement till den verksamhetsnära introduktionen. På introduktionsdagen kommer vi bland annat ta upp patientsäkerhet, handledning, patientfall samt facklig information. Vi räknar med att ha den här typen av introduktionsdagar vid en till två tillfällen per termin framöver. Vi kommer på olika sätt utvärdera ovanstående insatser för att säkerställa att de ger effekt.«

Sylf Göteborgs enkät skickades till 118 underläkare som vikarierade på Sahlgrenska universitetssjukhuset i januari 2024. Av dem svarade 72 personer, vilket ger en svarsfrekvens på 61 procent.