Ett primärvårdsavtal med ny ersättningsmodell klubbades i juni av vårdstyrelsen i Region Uppsala. Avtalet innebär bland annat att läkare, på både privata och offentliga vårdcentraler, ska »delta med läkare i jour- och beredskapsverksamhet under veckans alla dagar, vardagar kl. 17.00–08.00, hela dygnet lördagar, söndagar och helgdagar«. Ersättningsmodellen har förändrats, vilket Läkartidningen rapporterat om, men reglerna om jour har funnits i avtalet även tidigare. Dock tillämpas de först 2025 – detta delvis på grund av att regionen avser spara pengar genom färre hyrläkare.
Upsala Nya Tidning har rapporterat om hur de nya avtalen – som bland annat ska stärka vårdcentraler på landsbygden – påverkar läkare i centrala Uppsala. Läkare på privata vårdcentraler är missnöjda med både lägre ersättning och »tvångsjourer«, som en läkare uttrycker det.
Från och med januari kommer alla läkare i primärvården behöva vara beredskapsjour i hela länet, och från april gäller även jour på regionens dygnet runt-öppna vårdcentraler i Tierp och Östhammar.
Vårdbolaget Meliva skickade in en skrivelse till Region Uppsala i oktober där man påtalade vad avtalet fått för effekter: »… omfördelningen av resurser från stads- till landsbygd och från besöks- till kapiteringsersättning, på det sätt som det är utformat nu, riskerar att försämra Uppsalabornas tillgång till kvalitativ vård med god tillgänglighet…«. Meliva sa också upp avtalet gällande en gynmottaging i Ekeby i oktober som en effekt av försämrade ekonomiska förutsättningar, enligt bolaget.
– Det är vi tvungna att göra för att övriga verksamheter kommer gå sämre. Den nya ersättningsmodellen inom primärvården försämrar för oss i stan och när vi också ska bemanna nattjourer i Tierp och Östhammar finns en stor oro hos våra läkare om hur det ska påverka arbetsmiljön för dem och kontinuiteten för våra patienter. Det här kommer dra massa resurser från vårdcentralerna eftersom de som jobbar dessa jourer tappar en dag innan och efter på vårdcentralen på grund av reglerna för dygnsvila, säger Simon Hellström.
Han är orolig att läkare kommer att säga upp sig.
– Vi vill inte heller tvinga medarbetare att ta jourpassen.
Anna-Karin Agvald, ordförande i Upplands allmänna läkarförening och som själv jobbar i Tierp, berättar att jourpassen tidigare lösts på frivillig basis lokalt och senare genom hyrläkare. Hon tycker att regionen hanterat frågan illa.
– Hade regionen gjort det attraktivt att gå jourer som jag gett konkreta förslag på, hade det nog funkat utan att implementera den här delen i avtalet, men nu har det blivit som en stor skräck och man lockar inte med någonting.
Hon tycker att »skräcken« är lite överdriven.
– Jag är ju jävig som jobbar i Tierp, men jag går jourerna själv och tycker det är roligt. Jag kan ändå förstå om folk tycker det är svinjobbigt om man måste åka från Uppsala och att det känns olustigt om man inte har gått jour på länge. Vi ser också så klart att det finns en risk att folk väljer att sluta i Region Uppsala och det sista vi behöver är att tappa distriktsläkare, säger Anna-Karin Agvald.
Mikael Köhler, hälso- och sjukvårdsdirektör i Region Uppsala, har förståelse för att jourpassen upplevs som ett ovälkommet brev på posten.
– Vi måste tillämpa detta nu i ekonomiskt kärva tider. Det handlar både om ekonomin utifrån situationen med hyrläkare, men vi får också kontinuitet med egna läkare på det här sättet.
Mötena med vårdcentralernas verksamhetschefer om hur detta ska utformas har varit många. Och han har stött på en hel del kritik och frustration.
– Men stor majoritet av verksamhetscheferna förstår ändå att detta är något man måste göra. Vi vill att det ska bli ett helhetsansvar bland allmänläkarna i regionen.
Hur ofta kommer läkare behöva gå jour?
– Det är något som vi håller på att reda ut och kommer nog att se väldigt olika ut på olika vårdcentraler. Det är ändå förhållandevis få jourer jämfört med om man jobbar inom slutenvården.
Det kommer att se olika ut vilket beror på hur många listade patienter man har, uppger Mikael Köhler.
– Och det kan se mycket olika ut beroende på hur vårdcentraler väljer att fördela uppdraget internt.
Mikael Köhler berättar att han både i veckan och nästa vecka ska träffa distriktsläkare för »frågestunder« om de kommande förändringarna.
– Det är många som har frågor om hur det blir och facket vill att jag ska träffa distriktsläkarna och inte bara prata med cheferna så det kommer jag nu göra, säger hälso- och sjukvårdsdirektören i Region Uppsala.
Uppdatering torsdag 21 november: Enligt vårdstyrelens ordförande Vivianne Macdisi (S) tillsätts en arbetsgrupp under fredagen som ska utreda bemanningen för jourpassen i Tierp och Östhammar. I arbetsgruppen ingår bland andra Anna-Karin Agvald, ordförande i Upplands allmänna läkarförening och Gustav Denstedt, ordförande för Distriktsläkarföreningen Uppsala. Besluten ska även förankras med privata vårdcentraler. Syftet med arbetsgruppen är att berörda läkare från både offentliga och privata vårdcentraler ska få vara delaktiga i frågan om hur frågan om jour ska lösas.
(uppdaterad 2024-11-27)