Yngre läkares löneutveckling var ämne för flera motioner till Läkarförbundets fullmäktigemöte. Det gällde till exempel det förslag som Sveriges yngre läkares förening, Sylf, lade tillsammans med SLF student om att förbundet ska utreda hur avtalade minimilöner påverkar lönerna för underläkare. Detta för att se om ett återinförande av minimilönerna, som försvann för AT-läkare år 2011, skulle kunna bromsa upp den nedförsbacke som man menar att underläkarnas löner hamnat i.

–  Det finns en anledning till att vi läser historia i skolan. Den som inte känner till det förflutna kan inte heller greppa framtiden. Det är jättebra att Läkarförbundet gjort en analys av underläkarnas löneutveckling från 2014 och framåt, men vi måste vända på varje sten för att kunna vända underläkarnas negativa löneutveckling, sade Julia Borg, förste vice ordförande för Sylf.

Förbundsstyrelsen ansåg dock att en sådan analys skulle kräva för mycket resurser.

– Det är inte det att vi inte ser problemet och vill åtgärda det, utan att vi måste titta var vi lägger våra resurser någonstans och det kommer ta stora resurser i anspråk. Det innebär att statistiker, analytiker, ombudsmän och fackliga blir upptagna med detta i stället för att arbeta för att vända trenden här och nu, sade Läkarförbundets ordförande Sofia Rydgren Stale.

I sitt svar pekade styrelsen i stället på att det finns stöd att få i de individuella löneförhandlingarna av bland annat lokalföreningar, lönestatistik och medlemsrådgivning, och att det finns möjlighet för lokalföreningar att kräva löneöversyn även för icke tillsvidareanställda, som underläkare.

Efter lång debatt gick fullmäktige på förbundsstyrelsens linje och ansåg motionen besvarad.

SLF student låg bakom ytterligare en motion på ämnet underläkares bristande löneutveckling. Motionärerna menade att situationen delvis går att förklara med att underläkarnas villkor i stor utsträckning inte omfattas av de lokala förhandlingarna, något som man nu vill att Läkarförbundet ska verka för.

»Vi ser stora vinster i att man från centralt håll samlar information till lokalavdelningarna samt stöttar dessa i att upprätta lokala löneavtal för underläkare, då den enskilda läkarens möjlighet till löneförhandling i praktiken inte existerar. Yngres löner är i fritt fall, vi måste arbeta annorlunda för att vända utvecklingen«, skrev motionären.

Förbundsstyrelsen höll i sitt svar med om problembilden, och yrkade bifall. Styrelsen pekade på bestämmelsen i kollektivavtal i region- och kommunsektorn som lägger ansvaret på arbetsgivaren att årligen initiera en översyn av tidsbegränsat anställda medlemmars löner och villkor.

»Förbundet kommer att fortsatt stödja lokalföreningarna genom att återkommande påminna om den befintliga bestämmelsen så att krav på att arbetsgivaren uppfyller sitt ansvar kan ställas med kollektivavtalet som grund. Målet är att alla lokalföreningar ska inkludera sommarvikarierande underläkares lön och villkor i det arbetet«, skrev förbundsstyrelsen.

En annan motion som nådde framgång kom från Sylf Östra Skåne och lyfte problemet med sjunkande ingångslöner. Motionären ville att Läkarförbundet skulle undersöka hur ingångslönerna kan regleras i kollektivavtal på ett sätt som förhindrar att löneutvecklingen understiger det så kallade märket, samtidigt som individuell förhandling bibehålls. Förbundsstyrelsen var först negativa till förslaget, men efter ett tilläggsyrkande, där innebörden i stället blev att förbundet ska undersöka hur ingångslöner kan regleras på ett sätt som förhindrar att löneutvecklingen understiger det så kallade märket, samtidigt som individuell förhandling bibehålls, röstades motionen igenom.

Efter lite knådande gick även Sylfs motion om att både yrkes- och lokalföreningar ska få ta del av den partsgemensamma statistiken igenom. Utfallet blev att Läkarförbundet nu ska ta fram en rutin för hur yrkes- och lokalföreningar kan begära ut statistik från den partsgemensamma statistiken.

– Statistik är ett väldigt viktigt verktyg för oss, för vår löneutveckling och för att kunna vara kraftfulla i förhandlingar. Möjligheten finns att begära ut statistik i dag, men den möjligheten haltar och en rutin behövs för att kvalitetssäkra den processen för att vi ska vara en ännu starkare part i förhandlingar, sade Hanna Kataoka, ledamot av förbundsstyrelsen.

Läs mer:
Sylf och SLF student: Utred om minimilön kan höja underläkarlöner