Region Östergötland är inte i närheten av att lyckas leva upp till Socialstyrelsens riktlinjer om 1 100 patienter per allmänläkare. Inte ens regionens eget delmål på 1 500 patienter per heltidsarbetande specialist har man lyckats uppnå. Enligt de senaste tillgängliga siffrorna från förra året ligger snittet på 2 600 listade patienter per läkare. Sedan ett år tillbaka gäller dessutom ett utökat anställningsstopp inom vården, och i slutet av september meddelades att 235 anställda skulle sägas upp. Det är mot den bakgrunden som läkarföreningens huvudskyddsombud Angelica Staff nu slår larm i en 6:6a-anmälan om bristande arbetsmiljö till Arbetsmiljöverket. I anmälan skriver hon att många allmänläkare jobbar deltid för att orka med den tunga arbetsbördan och att en stor andel av nyligen färdiga specialister väljer att hoppa av direkt efter att de tagit emot sitt specialistbevis.
– Allt kokar ner till att vi har haft en underfinansiering i jättemånga år. Varken politiker eller arbetsgivare har tillsatt mer resurser till primärvården, säger Angelica Staff till Läkartidningen.
Den handlingsplan som togs fram för att nå Socialstyrelsens mål om 1 100 patienter per allmänläkare verkar mest ha varit ett spel för gallerierna, enligt facket.
– Planen har aldrig varit finansierad och man har inte utökat antalet ST-tjänster för att kunna nå målet.
När Distriktsläkarföreningen tidigare i höstas lät genomföra en enkät om läkarbemanningen i primärvården slog man fast att det skulle dröja 88 år innan landets primärvård är fullt bemannad för att nå upp till Socialstyrelsens mål för fast läkarkontakt. I samma enkät pekades Östergötland ut som en av nio regioner som aldrig någonsin lär nå dit.
– Vi tillhör noll-koll-gruppen, säger Angelica Staff.
Om det var underbemannat inom primärvården redan tidigare blev situationen ännu svårare när all hyrpersonal skulle fasas ut, menar hon.
– Hyrläkare har bara försvunnit från enheterna utan att nya läkare har anställts, och vi har inte fått förlänga underläkarvikariat som vi har sett som akut avlastande åtgärder.
Flera enheter har inte ens råd att anställa de nyligen färdiga specialister som de utbildat under många år, menar Angelica Staff. I stället har vårdcentralscheferna tvingats upprätta ett internt hyrläkarsystem, där de egna läkarna hyrs ut till andra, sämre bemannade, vårdcentraler för att få in intäkter och hålla budgeten – trots att de själva inte är fullbemannade.
– Med detta kommer inte bara patientsäkerhetsrisker utan också bristande effektivitet, demoralisering, tillitstapp, konflikter, och stora arbetsmiljörisker. Medlemmarna mår dåligt och våra yngsta läkare är mest utsatta. Det gör något med en människa att bli behandlad på det här sättet och hela enheter far illa. Jag är djupt oroad.
Johan Nordén, chef för Primärvårdscentrum, säger att hyrutfasningen har varit en tuff resa – men att den har hjälpt regionen att rekrytera fler fasta läkare.
– För första gången på jättemånga år har vi blivit fler distriktsläkare. I år har vi gått från 167 till 187 specialistläkare. Det är inget snack om att vi måste rekrytera fler doktorer för att nå Socialstyrelsens mål. Men så länge kurvan pekar åt rätt håll når vi förr eller senare dit, säger han.
Han medger dock att situationen för läkarna i primärvården är svår och vill se en bra dialog med facket framåt.
– Att jobba med arbetsmiljön är en nyckel för att vi ska kunna rekrytera fler doktorer framåt. Det här är en av våra mest prioriterade frågor så vi tar det här på allra största allvar, säger han.
Angelica Staff hoppas nu att anmälan till Arbetsmiljöverket ska få fart på regionen så att en tidsatt och resurssatt handlingsplan tas fram.
– Vi förstår att det inte går att lösa på ett par månader. Men arbetsgivaren har vetat om problemen i decennier och har inte ens påbörjat arbetet, säger hon.
Läs också:
Undersökning från DLF: 88 år till full bemanning inom primärvården
235 anställda sägs upp i Region Östergötland: »Väldigt stor omorganisation«
Östergötland inför delmål på 1 500 patienter per läkare i primärvården
(uppdaterad 2024-11-27)