Flera regionråd och fackliga representanter från Läkarförbundet, Vision och Vårdförbundet samlades i Landstingshuset i slutet av november. Syftet var bland annat att diskutera jul- och nyårsbemanningen på de regionägda sjukhusen, vilka är alla utom Capio S:t Görans sjukhus.

Robert Johansson (S), ordförande i regionstyrelsens personal- och produktionsutskott, uppger att man kallar till de här mötena just för att det är extra tufft över jul och nyår – men han tror samtidigt att årets storhelger kan upplevas lättare.

– Vi har drygt 200 fler läkare och fler än 600 fler sjuksköterskor. Det är för att vi börjat anställa mer egen personal och har sedan våren 2023 varit restriktiv med inhyrning.

Antalet vårdplatser på Stockholms akutsjukhus var 48 fler helåret 2023 jämfört med 2019, vilket är det sista jämförbara året före pandemin. Geriatrikplatserna var 29 fler och inom ASIH vad det 635 fler platser helåret 2023 jämfört med 2019, enligt regionen. Hur många platser man kan hålla öppet över jul och nyår går inte att säga i dagsläget.

– Vi anpassar antalet vårdplatser efter behov och håller alla tummar och tår för att det inte blir någon influensavåg. Då får vi omprioritera, men det görs av extremt kunniga personer i sjukvårdsledningsgruppen, säger Robert Johansson.

Vad händer om det ändå kommer en influensavåg?

– Jag förutsätter att vi har planer för det, kanske tvingas vi ställa in viss planerad verksamhet.

Har ni tagit höjd för att det är fler röda dagar över jul och nyår än vad det brukar vara?

– Jag ska ta med de frågor jag fick om det till regionens sjukvårdsdirektör. Jag vet att det finns en oro för att till exempel äldre multisjuka ska hamna fel och jag tror att det är viktigt att ha goda kommunikationer med kommunerna under de här dagarna.

Louise Madsen, ordförande i Distriktsläkarföreningen i Stockholm och Johan Styrud, ordförande i Stockholms läkarförening i Landstingshuset i Stockholm. De är skeptiska till regionens planering för vården i Stockholm under jul och nyår. Foto: Helena Wrete

Johan Styrud, ordförande i Stockholms läkarförening och facklig representant på mötet, flaggar ständigt för oron gällande äldre multisjuka som riskerar att hamna mellan stolarna. Detta då för få vårdplatser tvingar läkarna att skicka hem patienter tidigare än vad de är i skick för, enligt Johan Styrud.

– Vi har en allvarlig vårdplatsbrist och många sjuka äldre med kroniska bekymmer. De kunde inte lova så mycket och jag tycker inte att de tagit höjd för fler röda dagar. Det kan man se i kalendern tio år i förväg, men det har de inte tänkt på, säger han.

Även Louise Madsen, ordförande i Distriktsläkarföreningen i Stockholm, är skeptisk till om regionens planering för jul och nyår håller.

– Ur primärvårdens perspektiv är det en väldigt helgtung jul. Det blir en stor belastning på primärvården när det är brist på vårdplatser på sjukhusen. Var ska sjuka äldre ta vägen? Om en patient kommer in till akuten på julafton går det ett par dagar och sedan är det bara en enda dag som inte är röd den veckan, då vårdcentralen kan följa upp. Därefter är det röda dagar igen, säger Louise Madsen, som också deltog på mötet.

Johan Styrud är bekymrad inför helgerna och vad en anstormning av patienter kan innebära. Egentligen är han »orolig för alla helger eftersom det inte finns någon luft i systemet«.

– Vi får bara hoppas på att det inte blir jättehalt och att det inte kommer någon influensavåg. Blir det både och blir Stockholms sjukvård väldigt ansträngd, varnar han.