I Tidöavtalet enades Moderaterna, Sverigedemokraterna, Kristdemokraterna och Liberalerna hösten 2022 om att offentliganställda ska vara skyldiga att informera Migrationsverket och polisen när de kommer i kontakt med personer som vistas illegalt i landet. Men planerna, som fått öknamnet »angiverilagen«, har hela tiden fått kraftig kritik, inte minst från sjukvården. När regeringens särskilda utredare Anita Linder presenterade sina förslag på tisdagsförmiddagen meddelade hon att uppgiftsskyldigheten inte får leda till orimliga effekter för enskilda eller strida mot ömmande värden. Därför föreslår hon i utredningen att sjukvårdspersonal, precis som bland annat personal inom skola och socialtjänst, ska undantas från informationsplikten.

– Naturligtvis finns det en risk för att man inte vågar söka vård om man vet att uppgifter lämnas vidare. Framför allt kanske man söker vård alldeles för sent. Vi ser också en risk, om det handlar om en smittsam sjukdom, att smittspridningen i samhället kan öka om man inte söker vård, sa Anita Linder under en pressträff.

Hon menade också att förtroendet för vården skulle kunna skadas vid en informationsplikt.

– Skadas förtroendet finns en risk för att nödvändig provtagning, vaccination och sådana saker, inte kan ske.

De myndigheter som föreslås omfattas av informationsplikten är Arbetsförmedlingen, Kronofogdemyndigheten, Försäkringskassan, Pensionsmyndigheten, Kriminalvården och Skatteverket.

– Vår bedömning är att det framför allt är Skatteverket som kommer få den största betydelsen i det här sammanhanget, sa Anita Linder.

Läkarförbundets ordförande Sofia Rydgren Stale har upprepade gånger markerat mot en informationsplikt för läkare. Hon är nöjd över att vårdpersonal nu föreslås undantas.

– En anmälningsplikt för vårdanställda strider mot grundläggande etiska regler för hälso- och sjukvården och FN-konventioner. Vi är glada över att våra protester har gett resultat och att utredningen landat i det självklara – att man inte kan kräva att vårdpersonal ska anmäla vårdsökande, säger hon i ett uttalande.

Läs också:
Ny enkät: 14 av 21 regioner har tagit ställning mot informationsplikt
Hundratals på demonstration mot plikt att anmäla papperslösa
Inga klara besked om rättshjälp till läkare som vägrar anmälningsplikt 
Svenskt förslag om anmälningsplikt väcker kritik utomlands