– Psykisk ohälsa är en av våra stora folkhälsoutmaningar och vi har sett över tid att det är ett problem som ökar. Samtidigt ska man komma ihåg att i enkäten uppger flertalet lätta besvär, vilket kan handla om vanliga känslor av oro som alla har då och då. Det är ändå viktigt att få en bild av problemet för att kunna sätta in rätt insatser, säger Hillevi Busch, utredare på Folkhälsomyndigheten, i ett pressmeddelande.

I årets undersökning var det 44 procent som uppgav att de hade problem med psykisk ohälsa. En procentenhet fler hade sömnbesvär. Trots detta uppgav 68 procent av de som svarade på enkäten att deras hälsa var god eller mycket god.

Undersökningen visar också att 18 procent av den vuxna befolkningen har obesitas och att 24 procent är stillasittande i tio timmar eller mer under ett dygn, sömn borträknat.

I mars nästa år publicerar myndigheten närmare analyser i sin årliga rapport Folkhälsan i Sverige, som bland annat bygger på den Nationella folkhälsoenkäten.

– En god fysisk och psykisk hälsa, där också existentiella frågor ryms, är något av det allra viktigaste för oss som individer. En god och jämlik hälsa i befolkningen är en grundsten för hela samhällets utveckling och stabilitet, säger Folkhälsomyndighetens generaldirektör Olivia Wigzell i pressmeddelandet.

Årets version skickades enligt pressmeddelandet ut till drygt 110 000 slumpvis utvalda vuxna svenskar och svarsfrekvensen var knappt 40 procent – en betydligt mindre andel än de knappt 61 procent som svarade på den första folkhälsoenkäten 2004.