»Hippokrates ed, som härstammar från antikens Grekland, har länge varit en symbol för de etiska principer som läkare bör följa i sitt yrkesutövande. Även om edens text har utvecklats över tid, är dess grundprinciper fortfarande aktuella: Att respektera patientens integritet, sträva efter att göra gott och undvika att skada, samt att agera med ärlighet och yrkesetik.«
Med de orden vill Svenska privatläkarföreningen se en modern variant av Hippokrates ed, enligt en motion inför Läkarförbundets fullmäktigemöte i veckan.
Varför?
– Om man tittar på länderna runt omkring oss och längre ner i Europa är det vanligt att avlägga en ed. Vi tycker att vi borde ha det i Sverige också för att det skulle göra det lite mer högtidligt. Det är så mellanmjölk i Sverige annars, att man bara ska betala Socialstyrelsen för legget och så får man det hemskickat med posten. I stället för att legg delas ut till höger och vänster kunde man högtidlighålla läkarlegitimeringen genom en ceremoni där man också får avlägga en ed.
På vilket sätt är det viktigt?
– Jag tror att det skulle uppskattas rätt mycket av yngre som kommer in i yrket, att man får känna att det är lite speciellt och högtidligt när man blir färdig läkare. Då blir det också att man åtminstone en kort stund i sin karriär verkligen tänker till kring de humanistiska delarna i yrket, som annars kan glömmas bort lite.
Du tycker inte att Läkarförbundets etiska regler räcker?
– Det är vardagsetik, det känns inte så högtidligt. Visst är etiken något man också får till sig under utbildningen men jag tycker att det är jätteviktigt att man under någon form av ceremoni, i samband med examen, får påminnas om det man lärt sig under utbildningen. Därför vore det bra med en ed, tycker Thomas Anderson.
Svenska privatläkarföreningen vill alltså att Läkarförbundet verkar för ett nationellt införande av en svensk variant av Hippokrates ed samt att den föreslås bli en del av ceremonier och utbildningar.
»Den svenska läkareden avskaffades i slutet av 1800-talet«, inleder förbundsstyrelsen sitt svaret, där man skriver att man inte anser det motiverat att verka för en ed, varför motionen föreslås avslås. Frågan har tidigare utretts av förbundsstyrelsen och presenterats på fullmäktige 2015, då man kom fram till att inte rekommendera ett återinförande. Förbundsstyrelsen hänvisar också till att det redan finns ett omfattande juridiskt regelverk för läkares yrkesverksamhet samt att Läkarförbundets etiska regler – som alla läkare förväntas följa – räcker. Förbundsstyrelsen anser också att brister hos läkare om grundläggande principer ska åtgärdas genom utbildning – inte genom att avlägga en ed. Däremot ser man positivt på att läkaretiken lyfts i samband med läkarutbildningens examensceremoni, men menar att det är universitetens ansvar.
Vad tycker du om deras svar?
– Det var ett lite tråkigt svar, men jag känner »so what«. Det kanske är omodernt att avlägga en ed, men jag tycker budskapet är viktigt och jag tror att det skulle uppskattas, säger Thomas Anderson.