– Genom att göra patienterna mer delaktiga får vårdpersonalen viktig kunskap om patienten så att kommunikationen kan anpassas individuellt efter patienternas behov. Detta kan förebygga läkemedelsproblem efter utskrivningen, säger Henrik Cam, klinisk apotekare på Akademiska sjukhuset i Uppsala och doktorand vid stadens universitet, i ett pressmeddelande.
Studien, som gjordes på Akademiska sjukhuset och Västmanlands sjukhus i Västerås, konstaterar att problemet blir än mer aktuellt när befolkningen åldras, då äldre ofta behöver fler läkemedel.
Mikael Hoffmann, ordförande i SLS kommitté för läkemedelsfrågor och chef för stiftelsen Nepi, välkomnar studien trots att den belyser ett känt fenomen.
– Det är ett bra initiativ och det är jättebra att man lyfter fram ett stort problem. Det är en bra och viktig artikel som ger tydliga insikter i problematiken, säger han till Läkartidningen.
– Studien ger mer kött på benen och verbaliserar sådant som många har haft på känn och är en signal om att systemet inte fungerar, säger han och lägger till att problemet är att ett allt större ansvar för att hantera sin medicinering har lagts på patienten.
– Under 30 år har vi tagit bort allt stöd till patienten. Tidigare hade vi pappersrecept … patienten hade recepten i handen och det fanns en annan struktur. Dessutom fanns inga utbyten. I dag förändras namnen på läkemedel varje gång man kommer till apoteket.
– Patienten förutsätts vara informationsbärare och ta ansvar för sin egen administrering av läkemedel i hemmet, men också att veta när det är dags att ta kontakt med vården för att få en förnyad medicinsk bedömning om behov av fortsatt behandling, inte bara ett nytt recept.
Mikael Hoffmann konstaterar även att det faktum att läkemedelslistor finns både hos E-hälsomyndigheten och i den elektroniska patientjournalen inte gör det lättare för patienterna.
– Det är en perfekt storm, säger han och konstaterar att den nationella läkemedelslistan inte kommer att lösa problemet.
– Det går inte att lösa det man skulle vilja i närtid. Det handlar inte bara om tekniska system, utan också om läkares förståelse, säger han och lägger till att läkare som själva behandlas med många läkemedel eller som har anhöriga som gör det förmodligen är mer medvetna om hur svårt det kan vara för patienterna.
Han säger också att läkare som har uppmärksammat problemet ofta försöker underlätta för patienten genom betydligt mer pedagogisk journalföring, men att de snart inser att det inte löser problemet.
– Det blir mycket jobb för något som rasar samman när det blir ett utbyte.
Studien kommer fram till att patienterna måste bli mer involverade, och därmed delaktiga, i sin behandling.
– Studien visar att patienter oftast inte ges möjlighet att vara delaktiga i sin behandling och inte var medvetna om vilken information de behövde för att själva kunna ta hand om läkemedlen efter utskrivning. Vi kunde även se att det finns inneboende auktoritära strukturer mellan vårdpersonal och äldre, vilket kan bidra till en ovilja hos äldre patienter att vara mer delaktiga, säger Henrik Cam i pressmeddelandet.
Sjukhusen ska enligt Socialstyrelsen ge patienterna en uppdaterad läkemedelslista och ett utskrivningsmeddelande, som förklarar vad som hänt under sjukhusvistelsen. Patienten ska även få veta vilka läkemedelsändringar som har gjorts samt information om uppföljning. En slutanteckning med liknande sammanfattande information ska också skickas till nästa vårdgivare. Det är också vanligt att läkaren har ett avslutande samtal med patienten innan utskrivningen.
– Trots dessa riktlinjer visar studien att det fortfarande finns brister i den personcentrerade kommunikationen kring läkemedel och i hur mycket patienter är involverade i beslut om sina läkemedel. Det finns definitivt utrymme för förbättringar och det är något som vår forskargrupp arbetar för, säger Henrik Cam.
Mikael Hoffman menar att studien har kommit fram till bra slutsatser, men säger att patienten måste bli mer involverad i hela vårdprocessen och tidigt förberedas inför det avslutande samtalet.
– Det är svårt att ändra ett vårdmöte på sluttampen. Utskrivningssamtalet är bara en liten del av vårdepisoden och läkemedelssamtalet är bara en liten del av utskrivningssamtalet.