Det var under en pressträff på fredagen som Mef Nilbert, överläkare och professor i onkologi, lämnade över förslaget till ny nationell cancerstrategi till sjukvårdsminister Acko Ankarberg Johansson (KD).
Sjukvårdsministern slog fast att Sverige ligger väl till när det gäller cancervården, men att cancer trots det är den främsta orsaken till förlorade levnadsår. Och att cancer inom överskådlig framtid väntas bli den vanligaste dödsorsaken.
Den nya nationella cancerstrategin handlar om att peka ut riktningen för cancervården, snarare än att peta i detaljer.
Förslaget har samma tre mål som den tidigare strategin från 2009: Att minska risken för cancer och att fler diagnostiseras tidigt. Ökad canceröverlevnad. Bästa möjliga livskvalitet under och efter cancersjukdom.
Dessutom föreslås 25 konkreta mål för att kunna följa den cancerstrategins implementering löpande.
Mef Nilbert konstaterade att de standardiserade vårdförlopp som började införas i cancervården 2015 inte har varit tillräckliga.
– Nu lägger vi ett förslag. Från att man har fått en cancerdiagnos och det fattats beslut om behandling så är det tre veckor som gäller. På tre veckor ska man kunna starta sin behandling.
Hon påpekade att väntetiden till en cancerbehandling handlar om livskvalitet för patienterna, och på ökande evidens för att tiden spelar roll rent medicinskt.
Utredningen föreslår också en översyn av läkemedelssystemet.
– Läkemedelsutvecklingen har varit hissnande. Men vi har ett lite gammalt och omodernt system, den här uppdelningen i recept och rekvisitionsläkemedel. Och är vi tillräckligt bra på prisförhandlingar? sa Mef Nilbert.
I utredningen föreslås också långtidsuppföljning av yngre patienter, upp till 29 års ålder, för att kunna fånga upp sena effekter av såväl cancern i sig och av behandlingen.
Ytterligare ett förslag handlar om att etablera mottagningar för samlad uppföljning runt patienten. I stället för att patienten ska ta sig runt i vården ska vården samlas runt patienten.
– Vi tänker oss ett försöksprogram för de regioner som är intresserade av det, sa Mef Nilbert.
Hon ser dessutom ett stort behov av förstärkning av den palliativa vården.
– Det som har varit jobbigast att uppleva som utredare det har varit den ojämlikhet som finns i den palliativa vården. Vi har en bristande palliativ vård i Sverige.
När det gäller att förebygga cancer lyfter utredningen fram Folkhälsomyndighetens ansvar att leda arbetet med att förhindra inte bara cancer utan folksjukdomarnas utveckling.
– Vi ger också en del medskick. Om vi börjar med kosten, så kan det handla om att se på möjligheten att sänka momsen för frukt och grönt eller att öka skatterna på drycker med tillsatt socker, sa Mef Nilbert.
Läs också:
»Nu måste vi strukturera, prioritera och jobba smart«
(uppdaterad 2024-12-02)