Våren 2020 gick vårdbiträdet Stine Christophersen till Expressen och berättade om brister i smittskyddet på det äldreboende, drivet av Attendo, där hon jobbade.
– När man upptäcker att en boende är smittad vet man ju att alla på den avdelningen ännu inte är smittade. Ändå låter man den smittade bo kvar och bara stänger dörren om hela avdelningen. Två veckor senare är alla smittade, sa hon bland annat.
Efteråt kallades hon till Attendos huvudkontor, där hon anklagades för illojalitet gentemot företaget. En rättsprocess mot cheferna tog vid gällande brott mot lagen om meddelarskydd i vissa enskilda verksamheter. Den har nu gått hela vägen upp till Högsta domstolen, där avgörandet föll under onsdagen. Precis som i de lägre instanserna dömer Högsta domstolen till Stine Christophersens fördel.
Av ett utskick från domstolen framgår att en varning från en arbetsgivare till en anställd för att hen använt sin meddelarfrihet kan vara brottsligt. Men då krävs att budskapet är påfallande skarpt. I Stine Christophersens fall anklagades hon för illojalitet och för att ha skadat företaget. Hon fick också höra att företaget såg mycket allvarligt på det inträffade och att hon ytterst kunde bli uppsagd eller avskedad. Det var ett så skarpt budskap att det är straffbart, enligt domstolen. Därmed döms de båda företrädarna för Attendo, och påföljden blir dagsböter.
– I avgörandet har Högsta domstolen gjort klart att en arbetsgivare som meddelar en anställd en varning för att hon eller han har lämnat uppgifter till media, i vissa fall kan dömas för brott. Det spelar ingen roll vad arbetsgivaren kallar meddelandet. Det avgörande är om meddelandet förmedlar ett skarpt repressaliebudskap till den anställde, säger Christine Lager, som var en av domarna i målet, i ett uttalande.
Sjukhusläkarnas ordförande Elin Karlsson välkomnar Högsta domstolens avgörande.
– Den här domen är oerhört viktig och visar tydligt på rätten att larma vid missförhållanden och brister, säger hon i ett uttalande.
– Det är viktigt att stå upp för rätten att larma. De som visslar och påtalar brister bör behandlas som hjältar och inte behöva kämpa i rätten.
Den nya lagen om meddelarskydd har funnits sedan 2017 och ger anställda i vissa privata företag samma rätt att lämna uppgifter till media, utan att riskera repressalier, som offentliganställda har. Detta är dock första gången som lagen prövas och därför blir den vägledande i hur lagen ska tolkas.
(uppdaterad 2024-11-21)