Det var förra sommaren som Region Stockholms sjukvårdsdirektör Mikael Ohrling fick i uppdrag av regeringen att utreda hur den medicinska kompetensen kan stärkas i kommunal hälso- och sjukvård. Bakgrunden till utredningen är Coronakommissionens förslag om att kommuner ska få möjlighet att anställa läkare.
På torsdagen presenterade Mikael Ohrling den färdiga utredningens förslag under en pressträff på Rosenbad.
Ett av förslagen är att kommunerna ska ges möjlighet att själv anställa läkare för patientnära arbete, men på frivillig basis.
– Det betyder att regionernas grundansvar för läkare kvarstår, sa Mikael Ohrling.
Utredningen föreslår också att en rad åtgärder för att förbättra kommunernas möjligheter att säkerställa tillgången till läkare, bland annat genom tydligare och mer enhetliga avtal mellan region och kommun om läkarmedverkan.
Äldre- och socialförsäkringsminister Anna Tenje (M) tackade och tog emot utredningens förslag som nu ska beredas inom Regeringskansliet.
Läkarförbundets ordförande Sofia Rydgren Stale mejlar en kort kommentar om utredningens förslag på torsdagen. »Vi har inte hunnit läsa och analysera utredningen i sin helhet men vi är försiktigt positiva till flera delar i utredningen«.
Frågan är dock hur många kommuner som kommer att nappa på möjligheten att anställa läkare.
När Läkartidningen för två år sedan frågade landets 290 kommuner om de vill anställa läkare för kommunens läkarinsatser svarade bara 20 av dem ja. Ett vanligt argument var att läkaren skulle bli rätt ensam på jobbet i mindre kommuner och därför inte vara en särskilt attraktiv lösning.
Även om kommuner hittills inte kunnat ha egna läkare för att behandla patienter så har det inte funnits något hinder att anställa dem till mer strategiska roller, till exempel för att överbrygga klyftan mellan region och kommun vid utskrivningar från sjukhus. Men det har få kommuner testat än så länge – med blandat resultat. Hösten 2021 anställde Stockholm en läkarstrateg. Men läkaren valde att sluta i förtid och avrådde andra från att skaffa egna läkare.
Häromåret anställde även Örebro en egen läkarstrateg, vars uppdrag nyligen förlängdes. Ytterligare två kommuner, Uddevalla och Trollhättan, har tillsatt läkarstrateger som påbörjade sina tjänster i början av sommaren.
Läs också:
Utredningen »Stärkt medicinsk kompetens i kommunal hälso- och sjukvård«
Så har det gått för kommunerna som anställt läkarstrateger – fler på gång
Mikael Ohrling ska stärka kommunal medicinsk kompetens
Utredare ska föreslå en ordning för kommuner att anställa läkare
Förre kommunläkaren avråder andra kommuner från att anställa läkare
Äldreministern vill få fler läkare att söka sig till geriatrik och kommuner
Ett tjugotal kommuner vill anställa läkare: »Behöver rätt kompetens«
Läkarstrateg blir språkrör för kommunal äldrevård i Örebro
(uppdaterad 2024-11-08)