Efter år av förberedelser är det i morgon dags för införandet av vårdinformationssystemet Millennium i den södra delen av Västra Götalandsregionen. Som Läkartidningen rapporterat i en lång rad artiklar, har systembytet mött kraftiga reaktioner hos medarbetarna på de berörda verksamheterna. Senaste larmet kom från samtliga barnläkare inom Regionhälsan i området, som ett brev till beslutsfattarna menar att det inte är patientsäkert att trycka på start-knappen i morgon klockan 04.00.
En av dem som brevet riktade sig till var hälso- och sjukvårdsutvecklingsdirektör Karin Looström Muth, som har en ledande roll i Millenniumprogrammet.
Hur känns det inför införandet av Millennium i morgon?
– Det känns både spännande och pirrigt. Det är något som vi har förberett i oerhört många år. Det är mycket anspänning, men i huvudsak känns det roligt. Vi byter ju journalsystem för att de vi har i dag inte är bra, varken arbetsmiljömässigt eller som stöd för patientvården.
Är de berörda verksamheterna redo, anser du?
– Det har varit ett intensivt arbete med förberedelser under lång tid. Det finns fortfarande saker som är under hantering och som vi jobbar för att hitta lösningar för. Vi kommer att arbeta kontinuerligt för att lösa de frågor som dyker upp längs vägen. Det kommer att finnas saker att lösa både före och efter införandet, men vi kommer att ha extra resurser på plats.
Vad är det för resurser?
– Dels har vi det som kallas för Millenniumcoacher, medarbetare som har fått extra utbildning och som ska kunna stötta sina kollegor. De kommer ju att finnas kvar i verksamheten. Sedan har vi det vi kallar för floorwalkers, det är personer från leverantören Oracle som är jättebra på systemets funktioner. De kommer att finnas på plats i de berörda verksamheterna och hjälpa till med det som uppstår. Vi har också något vi kallar kommandocentraler, två lokala varav en på Säs och en som hanterar Region- och Närhälsa. Dit kommer frågor att slussas som behöver lösas. Det finns också en central kommandocentral i Göteborg dit svårare frågor kommer att slussas.
Hur har ni tagit höjd för den minskade vårdproduktionen under införandet?
– Vi hade förberett oss på en plan för nedgång i produktionen under driftsättningen och veckorna efter. Vi har dock behövt aktivera regionala insatser för att styra om vårdflöden för att avlasta Säs redan nu innan driftssättningen för att de skall få tid att hinna med förberedelserna. Det som har uppstått är att det gått åt mer tid åt utbildningsinsatsen än planerat. Detta på grund av av att kvaliteten på utbildningsmaterialen initialt var sämre än förväntat. Det har gjorts förbättringar längs vägen men det gick åt mer tid för utbildningsinsatsen än planerat. Det har också varit tekniskt strul kring bland annat inloggningar, och det parat med stort inflöde av akut sjuka på Säs har tillsammans gjort att vi har behövt aktivera hjälp från hela VGR tidigare, till exempel med ambulansomstyrningar. Det för att i möjligaste mån ge tid till förberedelser. Den typen av planering finns även framåt, utifrån olika scenarier. Vi behöver följa det här noga och har bokat in täta möten.
Har övrig vård i VGR verkligen kapacitet att hantera de patienter som nu styrs om från Södra Älvsborg?
– Det är klart att man har mycket att göra även på andra ställen i vården i VGR. Inflödet av patienter varierar hela tiden och vi har systematik i vården för att omplanera och prioritera. Det är inte hållbart att göra detta under längre tid, men under en kortare tid kan vi styra om och nyttja hela systemets kapacitet.
Vad säger du om de många larm om farhågor inför införandet som lyfts från anställda »på golvet«?
– För det första vill jag säga att jag är glad för våra medarbetares engagemang. Det jag hör i reaktionerna är att vi har personal som är engagerade i sitt jobb och sina patienter. Jag är väldigt glad över våra oerhört kunniga och engagerade medarbetare. Som jag sade har vi har hamnat med lite mer tidspressat i införandet än vad vi skulle önskat, bland annat på grund av att utbildningarna tog mer tid i anspråk än förväntat, det har vi varit helt öppna med. Jag förstår i det läget att det kommer oro från medarbetare. Vi inför ett nytt system och nya arbetssätt, det är en oerhört stor förändring. Det har jag stor förståelse för och det är klart att det har stor påverkan för våra medarbetare. Samtidigt vill vi byta system eftersom vi vet att den digitala arbetsmiljön med våra gamla system som arbetsverktyg inte har varit bra innan heller.
Har du själv några farhågor inför införandet?
– Min stora farhåga är att det ska hända nåt annat samtidigt, som ett smittoutbrott eller en stor bussolycka. Det är helt klart så att vi har tagit en del av våra resurser till detta. Vi har planer för om det skulle hända något, men det är klart att med en extraordinär händelse samtidigt skulle det bli svårt.
När ser ni att vårdproduktionen i det södra området kan återgå till det normala?
– Vi vill ju inte att det ska återgå till det »gamla normala«, vi vill ju att vi ska kunna jobba på nya sätt och dra nytta av de nya arbetssätt som systemet möjliggör. Men för att det ska bli så krävs ju att hela systemet är infört fullt ut i regionen, så på sätt kommer det ta över två år, när hela regionen är över i det nya. Men det mest akuta kommer att vara under några veckor, under tiden man får upp flytet och hastigheten i det nya systemet. Vi har använt erfarenheter från andra införanden i vår planering.
Känner du dig trygg med patientsäkerheten under införandet?
– Givet att vi har hunnit göra de förberedelser och tester som vi ska göra, så ja. Jag ser fram emot driftsättningen och att kunna komma över i det nya. Vi har patientsäkerhetsrisker även som vi jobbar i dag och att vi ser att det i sig innehåller risker med att arbeta i så många olika system som vi gör i dag.
Hur ser förberedelserna ut så här sista dygnen?
– Det är jätteintensivt just nu. Mycket handlar om att man förbereder alla behörigheter och inställningar. Alla användare behöver ställa in personliga inställningar för att passa till ens roll. Det pågår arbete att sätta upp nya rutiner och riktlinjer, och backup-rutiner. Det pågår massor av aktiviteter.
Läs mer:
Neonatalläkaren: »Millennium fick mig att säga upp mig från Säs«
Barnläkare: »Att starta Millennium på tisdag är inte patientsäkert«
En vecka till Millenniumskiftet – skarp kritik mot införandeprocessen
Millennium skjuts upp i åtta kommuner i Västsverige
Oro inför Millenniumstarten på Säs: »Bromsa tåget innan det kraschar«
Vård på Säs påverkas initialt mer av Millennium än man har trott
Revisorer varnar för försening av vårdinformationssystem i VGR
Oro inför Millennium-skiftet
(uppdaterad 2024-11-27)