Förslaget om att införa vårdval inom den öppna barn- och ungdomspsykiatrin lades fram av de borgerliga oppositionspartierna i Västra Götalandsregionen i februari.
– Genom att införa ett vårdvalssystem inom barn- och ungdomspsykiatrin strävar vi efter att minska väntetider och skapa en effektivare struktur för att ge barn och deras familjer möjligheten till en tidig och konsekvent behandling, sade Lars Holmin (M), regionstyrelsens vice ordförande, i ett uttalande när förslaget presenterades.
I början av oktober stod det klart att vågmästarna Sverigedemokraterna ställde sig bakom förslaget, som därigenom nådde majoritet. Partiet gjorde också ett eget tilläggsyrkande om att vårdvalet ska vara på plats redan till starten av 2026. För ett par veckor sedan beslutade regionstyrelsen om att rekommendera fullmäktige att bifalla både oppositionens och SD:s förslag. S, V och MP reserverade sig mot beslutet.
I går, tisdag, stod frågan på dagordningen för regionfullmäktige. Men i stället för beslut blev det en återremittering av ärendet. Anledningen var att presidiet ansåg att SD:s tilläggsyrkande borde ha beretts ytterligare, säger Carina Örgård (V), gruppledare och ordförande för beredningen för psykisk hälsa.
– Presidiet återremitterade ärendet till den operativa hälso- och sjukvårdsnämnden på formella grunder eftersom man anser att SD:s tilläggsyrkande om att vårdvalet ska vara på plats redan 2026 behöver ytterligare beredning. Vi tycker att det är bra att få in relevanta synpunkter. Att få till ett helt vårdval inom ett år är inte rimligt, säger Carina Örgård.
Oppositionens ursprungsförslag om att införa vårdvalet har varit ute på remiss hos bland annat både den operativa och den strategiska hälso- och sjuvårdsnämnden, liksom Närhälsans och Regionhälsans styrelse. Alla utom den sistnämnda var negativa.
Kritiken mot införandet har varit stark från läkarhåll. Läkare inom regionens barn- och ungdomspsykiatrin har skrivit debattartiklar och skickat brev till regionpolitikerna med sina farhågor, som bland annat handlar om att vården riskerar att bli ojämlik över regionen, att det ska utbildas färre specialister och att arbetsmiljön ska försämras i den offentliga barn- och ungdomspsykiatrin.
Läs mer:
Läkare varnar för konsekvenser av vårdval i Bup: »Farhågor«
Vårdval inom Bup väntar i VGR efter SD-beslut: »Djupt oroande«