Att hitta praktik som svensk läkarstudent i Europa är ingen lätt historia. Det uppger flera utlandsstudenter som Läkartidningen har pratat med. Svårigheterna med att hitta praktik i Sverige är ett problem som styrelsen i SLF student utland försökt råda bot på – en lösning var att bjuda in andra än svenska regioner till den årliga utlandskongressen.
Österbotten fick en inbjudan och dök upp.
– Vi tyckte det lät jättebra för vi kunde också kontakta finländska studenter som pluggar i Riga, men vi tar gärna emot svenska studenter och fortsätter gärna samarbetet genom att vara med på mässan, säger Hanna Kujanpää, utbildningsöverläkare i Österbottens välfärdsområde.
Området tar årligen emot omkring 700 finländska läkarstudenter på praktik.
– Vi koordinerar praktikperioderna med finländska universitet som vi har utbildningsavtal med.
Och utöver de 700 har Österbotten möjlighet att ta emot ytterligare – både finländska studenter som pluggar utomlands och svenska studenter som studerar i andra länder än Sverige.
– Just kirurgiska placeringar har vi svårare att ordna för svenskar, men vi försöker lösa placeringar även där. Problemet är bara att specialistvården i Finland i regel kräver kunskaper i finska.
Lättare är det inom primärvården, eller på hälsovårdscentraler, som det kallas i Finland.
– Vi kan också erbjuda möjligheten att lära sig finska två timmar i veckan.
Trots att Österbottens välfärdsområde inte får någon ersättning för de praktikplatser de ordnar för utlandsstuderande läkarstudenter är det värt att ta emot dem, anser Hanna Kujanpää.
– Vi får hjälp av deras insatser eftersom kandidaterna redan kan ha en egen patientmottagning. Efter tio terminer kan de också arbeta som läkare.
Har de tillräckligt med kunskaper för det när det bara är praktik?
– Kandidater arbetar under handledningen. Varje kandidat har egen handledare så att de har stöd hela tiden.
Hanna Kujanpää och hennes kollegor ser alltså ett värde i att ta emot utlandsstudenter, såväl finländska som svenska. I dagsläget håller de på med att bygga upp ett system, ungefär som en ansökningsportal, som ska göra att studenterna slipper mejla till olika chefer.
– Vi hoppas att vi har ett strukturerat system lagom till nästa år, säger Hanna Kujanpää.
Läs fler delar här:
Del 1. Utlandsstudenter om svårigheterna att få praktik i Sverige
Del 2. »Man kan inte dra alla utlandsstudenter över en kam«
Del 3. Därför välkomnar Österbotten svenska utlandsstudenter
Del 4. Gävleborg om utlandsstudenter: »Jätteviktig rekryteringsbas«
(uppdaterad 2025-01-16)