Efter år av nedläggningshot stängde till slut akutmottagningen och intensivvårdsavdelningen på sjukhuset i Lidköping i slutet av november 2023. Samtidigt nyöppnade akutmottagningen i Skövde i nya, större lokaler för att kunna ta emot fler patienter. Starten blev tuff, vilket Läkartidningen tidigare rapporterat om. Till exempel visade en granskning som Nya Lidköpings-Tidningen gjorde att personal på akuten i Skövde gjorde hela 133 avvikelser mellan 28 november 2023 och 14 mars 2024. Två av dessa gällde dödsfall, som nyligen anmäldes av sjukhuset till Inspektionen för vård och omsorg.
I dag, drygt ett år efter omorganisationen, är läget fortfarande väldigt ansträngt på akuten i Skövde. Det säger Andreas Möhlendick och Karin Svensson, ordförande respektive vice ordförande för Västra Götalands läkarförenings sektion på Skaraborgs sjukhus.
– Det har inte blivit väsentligt bättre. Vi har fortfarande väldigt stora överbeläggningar vilket gör det svårt att bli av med patienter på akuten, och det är väldigt underbemannat på sköterskesidan, säger Andreas Möhlendick.
– Fler som söker är svårt sjuka och behöver läggas in än tidigare. Vi får inte i väg dem, de blir kvar på akuten. Och eftersom den är mycket större till ytan kan man inte hjälpas åt mellan de olika delarna när det behövs, det är så stora avstånd. Det blir väldigt svårt att rekrytera med sådan arbetsmiljö, säger Karin Svensson.
Effekter är bland annat längre väntetider, patienter som inte får den övervakning de behöver och en allmänt försämrad vårdkvalitet, menar de och pekar på att antalet patientklagomål på akut, akutvård och ambulansen ökat kraftigt i år – en ökning med 40 procent, enligt Skaraborgs Allehanda.
De fackliga företrädarnas bild bekräftas av Hans Hallén, verksamhetschef för akut och ambulans.
– Läget är ansträngt. Vi har ganska stora bekymmer med bemanning, vi går med ett antal vakanta tjänster och har för tillfället inne bemanningsföretag för att få det att gå runt. Sett till hela Skaraborgs sjukhus har vi fått färre som söker akutvård jämfört med när vi hade två mottagningar, men för Skövdes del innebär det en ökning som vi inte har bemanning för även om vi har lokalerna, säger han.
Med facit i hand skulle den kaotiska starten i Skövde kanske ha kunnat undvikas, eller i alla fall mildras, säger Hans Hallén.
– Det är ju lätt att vara efterklok, men jag undrar om man inte kunde ha gjort det annorlunda. Man kanske skulle ha låtit båda enheterna vara öppna en längre period, i stället för att stänga i Lidköping samma dag som Skövde fick tillgång till sina nya lokaler. Man kanske skulle ha gjort stängningen mer successiv.
Anledningen till att man gjorde som man gjorde säger Hans Hallén, som mellan januari 2023 och september 2024 hade rollen som operativ ledningsansvarig på Skaraborgs sjukhus (Skas), berodde på att man ville »rycka av plåstret«.
– Jag var inte chef när beslutet togs men jag tror att tanken var att det skulle bli tydligare för alla att det nu skulle finnas en enda akutmottagning i Skaraborg. För att det inte skulle skapa otydlighet om vart man skulle åka skulle man klippa rakt av.
Problemen med bemanning grundar sig delvis i en felberäkning av hur stor del av personalen, framför allt sköterskorna, som skulle följa med från Lidköping, säger Hans Hallén.
– Man beräknade att ungefär hälften skulle gå någon annanstans och hälften skulle följa med. I praktiken blev det inte så. I dag är det nog i princip inga från Lidköping kvar i Skövde.
Beslutet att lägga ner i Lidköping möttes med stora protester och uppsägningar från personalen. Hans Hallén säger att sjukhusledningen nog underskattade kraften i medarbetarnas missnöje.
– Man gjorde helt enkelt som man sade: »om ni gör det här mot oss, då lämnar vi«. Det blev bekymmersamt för oss. Vi har i princip gått kort med personal sedan starten.
En stor del av personalen från Lidköping har i stället valt att pendla den extra biten till Trollhättan och Norra Älvsborgs länssjukhus, Näl. En av dem är narkosläkaren Martin Johansson, som sökte sig vidare i samband med beskedet om stängningen.
– Det är ganska tufft att pendla, särskilt när man har små barn som jag har. Jag har gått ner i tid för att klara av pendlingen, säger han.
Att följa med till Skövde var inte aktuellt för honom.
– Jag har inget förtroende för ledningen. Man gick vidare med beslutet trots att både vi och konsekvens- och riskanalyser pekade på stora risker. Man ville inte lyssna på oss, jag vill inte arbeta i en sådan verksamhet, säger Martin Johansson.
Samma sak säger akutläkaren Emma Peterson som i dag delar sin tid mellan Näl och en vårdcentral i Lidköping. Hon säger att mycket har blivit så som medarbetarna varnade för, både när det gäller belastningen på personalen i Skövde och påverkan på invånarna i Skaraborg.
– Man får lust att säga »vad var det vi sa«. Det är skönt att betrakta det på avstånd, men samtidigt väldigt sorgligt, säger hon och berättar att hon märker stängningen av akuten på vårdcentralen där hon arbetar delar av tiden.
– Man märker att folk drar sig för att åka till Skövde. Man väntar längre hemma vilket gör att man blir sjukare innan man söker vård. Det var inte direkt så att vi hade många som sökte akutvård i onödan tidigare.
Akutchef Hans Hallén säger att han frågat sig om det hade varit möjligt för ledningen att stänga akuten i Lidköping utan att komma på kant med medarbetarna.
– Det är en fråga jag har ställt mig. Om slutmålet var att stänga tror jag inte att det hade spelat nån roll hur vägen dit såg ut. Jag tror att det var beslutet i sig som gjorde att medarbetarna inte känner sig lyssnade på, att de känner sig arga, ledsna, besvikna. Man upplever sig överkörd, säger han och fortsätter:
– Det är möjligt att man hade kunnat arbeta smartare, med mer dialog och låtit processen ta mer tid. Samtidigt var det här något man pratat om i 15–20 år. Lidköping har kämpat för sin överlevnad i många år. När politikerna väl tog beslutet, då gick tåget.
Enligt dokument i sjukhusstyrelsen för Skaraborgs sjukhus finns en handlingsplan för att förbättra situationen på akutmottagningen i Skövde. Planen ska enligt dokumenten »förbättra ledtider, som även indirekt påverkar arbetsmiljö positivt« samt »säkerställa att patienter som omhändertas på
akutmottagningen är på rätt vårdnivå.«
Läkartidningen söker representanter för den politiska styrelsen för Skaraborgs sjukhus.
Läs mer:
Två dödsfall på nyöppnade akuten på Skas i Skövde anmäls till Ivo
Efter nedläggningen i Lidköping: larm om lång väntan på ambulans
Efter stängningen i Lidköping: larm om läget på akuten i Skövde
Akuten i Lidköping stängd för gott – läkare väljer att lämna i protest
Minskade akutbesök från Lidköping
Enligt den uppföljning av akutflödet på Skaraborgs sjukhus som presenterades för sjukhusstyrelsen i december har antalet akutbesök från Lidköping minskat med nästan 5 000 besök under januari till november i år, jämfört med samma period förra året. Minskningar syns även från grannkommunerna Vara, Skara och Götene. En liten del har i stället sökt sig till Näl i Trollhättan, visar statistiken. Här ökade besöken från Lidköping med omnejd under perioden med 670 besök, jämfört med 2023. På Alingsås lasarett var ökningen från området 165 akutbesök under samma period.
En del av minskningen av akutbesök från Lidköpingsområdet tror ledningen för Skaraborgs sjukhus kan förklaras av att man tidigare hade ett högre antal akutbesök per invånare än andra kommuner, och att patienter i dag i större utsträckning söker vård på primärvårdsnivå.