– Vi har gått med på förlikning och betalat en liten symbolisk summa för att slippa en långvarig rättsprocess, säger Agneta Ståhl, sjukvårdsdirektör i Region Jönköpings län.
– Jag är nöjd med förlikningen. Det känns bra att regionen erkänner att de har förgått sig. Det har varit en uppslitande tid, men jag har hela tiden känt att jag haft rätt, säger verksamhetschefen, som inte vill framträda med namn.
Grunden till den arbetsrättsliga tvisten inträffade redan 2018. Verksamhetschefen var då anställd på ett mindre sjukhus i Region Jönköpings län. Vid den här tiden rådde stor brist på njurläkare på sjukhuset och i hela regionen. För att lösa kompetensförsörjningsproblemet slöt verksamhetschefen en överenskommelse med en senior njurläkare. Läkaren erbjöds speciella anställningsvillkor för att stanna kvar i tjänst och inte gå i pension som planerat. Genom överenskommelsen undvek regionen att betala betydligt högre hyrläkarkostnader som annars hade varit alternativet, menar verksamhetschefen. Hen hävdar också att sjukvårdsdirektören Agneta Ståhl var införstådd i saken. Något hon nekar bestämt nekar till.
Hösten 2022 kallas verksamhetschefen till ett möte med sjukvårdsdirektören. Där får hen besked om att HR uppmärksammat ett felaktigt avtal och att regionen utreder saken, berättar hen. Verksamhetschefen har vid den här tidpunkten sagt upp sig från sin tjänst på Region Jönköpings län, då hen fått ett nytt chefsjobb i en annan region.
Den 20 februari, en vecka innan verksamhetschefen ska sluta sitt jobb på sjukhuset, tilldelas hen en skriftlig varning för att ha missbrukat sin behörighet som chef.
– Hen har godkänt felaktiga utbetalningar på omkring 1,2 miljoner kronor till en medarbetare genom att låta denne vara tjänstledig med lön, en vecka i månaden, under flera års tid, utan att utföra arbete. Vi har ibland kompetensbrist på läkare med olika specialiteter, men vi kan inte ha hemmasnickrade lösningar, utan stöd i avtal, som favoriserar enskilda medarbetare, säger Agneta Ståhl.
Att varningen kom precis innan verksamhetschefen skulle byta jobb beror på att utredningen var klar först då, förklarar sjukvårdsdirektören.
I april 2023 rapporterar flera medier, bland annat Läkartidningen, att en verksamhetschef i Region Jönköpings län tilldelats en skriftlig varning för att ha godkänt felaktiga löneutbetalningar på över en miljon kronor.
Verksamhetschefen bestrider varningen, eftersom avtalet skett med sjukvårdsdirektören Agnetha Ståhls goda minne, enligt hens mening. Hen vänder sig till Läkarförbundet för att få stöd.
I mars 2023 stämmer förbundet Region Jönköpings län för kollektivavtalsbrott. I sin stämningsansökan till Arbetsdomstolen skriver Läkarförbundet att regionen har brutit mot allmänna bestämmelser (AB) §11 om disciplinpåföljd och att man anser att det inte föreligger någon rättslig grund för utdelad varning. Förbundet skriver vidare att regionen genom sitt agerande ådragit sig ett skadeståndsansvar och yrkar på att domstolen förpliktigar Region Jönköpings län att betala ett allmänt skadestånd till verksamhetschefen och Läkarförbundet.
I slutet av november i år tas målet upp i Arbetsdomstolen. Efter en muntlig förhandling enas parterna om förlikning. Region Jönköpings län går med på att den skriftliga varningen mot verksamhetschefen inte längre görs gällande, att de inte längre står bakom innehållet i den, samt att de ska betala en summa till verksamhetschefen och Läkarförbundet. Förbundet går med på att återkalla målet.
– Det har aldrig handlat om ett skadestånd. Jag gick till ett väsentligt bättre betalt jobb. Så någon ekonomisk skada har jag inte lidit. Däremot handlar det om principen att straffas utan en korrekt utredning, enligt kollektivavtalet. Accepterar jag och Läkarförbundet det, så kommer även andra i Region Jönköpings län att utsättas, säger verksamhetschefen.
Trots förlikningen i Arbetsdomstolen anser sjukvårdsdirektören Agneta Ståhl att regionen agerat rätt. Hon påpekar att en skriftlig varning juridiskt sett inte kan tas tillbaka, men medger att det egentligen inte har någon betydelse eftersom verksamhetschefen inte är anställd i regionen längre.
Läs även:
Läkarförbundet stämmer Region Jönköpings län i Arbetsdomstolen
Tidigare Jönköpingschef varnas för felaktiga löneutbetalningar