Aida Hadzialic (S) är finansregionråd i Region Stockholm. Foto: Helena Wrete

Frågan klubbades under regionfullmäktige i mars i år men det är alltså vid årsskiftet som förändringen sker. Sjukhusen som berörs av avbolagiseringen är Danderyds sjukhus, Södersjukhuset, Södertälje sjukhus och S:t Eriks ögonsjukhus. Syftet är att förenkla administrationen och styrningen av hälso- och sjukvården samt att använda gemensamma resurser på ett bättre sätt.

– Avbolagiseringen är en fråga som också kommer från sjukhusen själva då det har blivit så att vi jobbat mot varandra i stället för att samarbeta. Det har lett till att patienterna riskerat hamna i kläm för att man inte har kunnat dela patientuppgifter på ett smidigt sätt mellan varandra, säger Aida Hadzialic (S), finansregionråd i Region Stockholm, till Läkartidningen.

Hon uppger att läkare, och övrig personal, kommer att kunna vänta sig en bättre arbetsmiljö, bland annat genom förenklad administration. Det handlar till exempel om att samlokalisera IT-system och annan administration, berättar hon.

– Vi kan spara upp mot 100 miljoner om året på effektiviseringar inom administration, och det är pengar som går tillbaka till vårdpersonalen, säger Aida Hadzialic och fortsätter:

– Avbolagiseringen öppnar också upp för läkare att vara på olika platser inom regionen och det kommer också att underlätta för kompetensförsörjningen och ansökningen för de som söker AT, BT eller ST.

Att det blir en central ansökan i stället för att man tvingas söka sig till varje enskilt sjukhus har Läkartidningen tidigare rapporterat om.

Kan samordningen och möjligheten att röra sig mellan arbetsplatser riskera bli en nackdel – att läkare tvingas täcka upp på flera sjukhus?

– Personal ska inte tvingas från ett sjukhus till ett annat. Vi ser det som positivt att möjligheten till att rotera öppnas upp och tror att det är viktigt att bygga upp Stockholms sjukvård tillsammans. Pandemin visade att vården gynnas av samarbete, säger Aida Hadzialic.

Johan Styrud är ordförande i Stockholms läkarförening. Foto: Helena Wrete

Johan Styrud, ordförande i Stockholms läkarförening och överläkare på Danderyds sjukhus, är inte särskilt orolig för att förändringen ska påverka läkare negativt.

– Man minskar väl på byråkratin genom att samla allt på ett ställe. I övergångsfasen den 1 januari kanske det blir lite bekymmer med våra anställningar och pension och sådana saker. Det var något med pensionen, men det ska de ordna till. Region Stockholm verkar sköta detta ganska sömlöst.

Han tror att förändringen kommer att göra gott.

– Det är viktigt att minska på byråkratin så att man verkligen sparar pengar, säger Johan Styrud.

Även ambulanssjukvården AISAB ska avbolagiseras och få en egen nämnd, men det sker först från och med den 1 januari 2026.

Läs även:
Beslut i dag: Region Stockholms akutsjukhus ska avbolagiseras
Den politiska majoriteten vill avbolagisera Stockholms sjukhus
Öppnar för en central AT-ansökan – om avbolagiseringen klubbas igenom