Pia Johansson är utbildningschef inom hälso- och sjukvård i Region Gävleborg. Foto: Privat

Region Gävleborg har tagit emot utlandsstudenter på praktik »i säkert tio år minst«, uppger regionens utbildningschef inom hälso- och sjukvård, Pia Johansson. Och regionen har varit engagerad i SLF student utlands kongress ungefär lika länge.

– Till slut kändes det inte så bra att mest åka dit och marknadsföra sig som region utan att kunna erbjuda tillräckligt.

Det ledde till att Region Gävleborg 2022 etablerade en ansökningsportal för enbart för utlandsstudenter. Söker man praktik i regionen kommer frågor om anknytning till orten, studieort, termin, vilken slags praktik det gäller samt om man är försäkrad via sitt universitet. Därefter sammanställs svaren varpå de skickas till kliniker vars verksamhetschefer får avgöra om det finns utrymme att ta emot en utlandsstudent.

– 80 procent hör faktiskt inte ens av sig igen. Eftersom de har så svårt att få praktikplats söker många över hela landet, säger Pia Johansson.

Hon uppger att de som är från Gävleborg prioriteras.

– Sedan kan vi aldrig ta emot så många utlandsstudenter att det går ut över det avtal vi har med Uppsala universitet. Vi måste prioritera studenter därifrån först men vi tar emot ungefär åtta till tio utlandsstudenter om året.

Upplever ni några skillnader i kunskapsnivån?

– Jag är inte läkare så jag har svårt att säga något om de teoretiska kunskaperna, men visst varierar det mellan universitet för varje universitet har ett unikt upplägg. Men det varierar också jättemycket mellan individer. Den stora skillnaden är egentligen att de som inte pluggat i Sverige kan ha liten erfarenhet av det svenska hälso- och sjukvårdssystemet, våra processer när det gäller förskrivningar och försäkringsmedicin och sådana saker.

Varför tar ni emot studenter som pluggat utomlands?

– Det är en jätteviktig rekryteringsbas för oss. Kan vi fånga upp en student som stannar hos oss hela vägen till specialist är det jättebra. Sedan tänker jag att det också finns ett värde med att ha pluggat utomlands, man har en annan kultur med sig och har fått lära sig andra saker, säger Pia Johansson.

Läs fler delar här:
Del 1. Utlandsstudenter om svårigheterna att få praktik i Sverige
Del 2. »Man kan inte dra alla utlandsstudenter över en kam«
Del 3. Därför välkomnar Österbotten svenska utlandsstudenter
Del 4. Gävleborg om utlandsstudenter: »Jätteviktig rekryteringsbas«