Enligt en överenskommelse som regionerna gjorde år 2017, efter att det nya effektivare HPV-testet introducerats, skulle inga kvinnor som uppnått ålder för att lämna det nationella screeningsprogrammet för cervixcancer göra det utan att erbjudas ett sista test. Men den överenskommelsen har inte alltid efterlevts, visar en granskning som Dagens Nyheter har gjort.

Sammanlagt har 155 000 kvinnor födda mellan 1947 och 1952 blivit utan testning, visar siffror från Nationellt kvalitetsregister för cervixcancerprevention.

Statistiken visar också att 94 kvinnor i gruppen fick cervixcancer mellan 2020 och 2022. I hela 76 procent av fallen hade cancern hunnit sprida sig till andra organ innan den upptäcktes, vilket gjorde den svår eller omöjlig att bota. Vid cervixcancer som upptäcks genom screeningprogrammet är det bara 3 procent som bedöms vara i sent skede vid upptäckten.

Joakim Dillner, professor i infektionsepidemiologi på Karolinska institutet och ansvarig för registret över resultat från det nationella screeningprogrammet, säger till DN att han tycker att det är mycket upprörande och att det sannolikt betyder att kvinnor fått cancer i onödan.

– Ja, det måste man säga. Det hade inte behövt hända om de nationella riktlinjerna hade följts.

Anledningarna till att kvinnorna inte testats varierar mellan regionerna. I Västra Götalandsregionen anges orsaken vara brist på personal och resurser.

– Den ansträngda ekonomin och brist på barnmorskor gjorde att vi var tvungna att prioritera. Annars fanns det risk att vi inte hade kunnat ge fullgod vård till gravida och att vi inte kunde kalla yngre kvinnor, som löper högre risk att utveckla cellförändringar, i tid, säger Linnéa Swanson, verksamhetschef inom barnmorskemottagningarna i VGR, till DN.

Regionen avser dock att skicka ut kallelser till de berörda kvinnorna i början av nästa år, skriver tidningen.

I Region Stockholm har testningen »fallit mellan stolarna«, säger Katarina Lannervall, enhetschef för cancerprevention och screening i regionen.

– Det handlade om brist på resurser ute i verksamheterna helt enkelt, säger hon.

Även här ska de drabbade kvinnorna nu få möjlighet att höra det, enligt DN.

I dag erbjuds alla kvinnor i Sverige i åldrarna 23-70 år avgiftsfri screening.