Syftet med uppdateringen, som regionernas ömsesidiga försäkringsbolag Löf nu skickar till samtliga regioner, är att underlätta för vårdpersonal att avgöra vilka resurser och åtgärder som behövs i olika akuta situationer.
Uppdateringen, som är den första större sedan 2017, avser trauma orsakat i samband med exempelvis skid-, mountainbike- och ridolyckor.
Detta sedan regionerna Värmland och Jämtland Härjedalen uppmärksammat otydligheter i hur man ska hantera traumalarm om olyckor i anslutning till skidanläggningar.
– Tillsammans med landets regioner och vårdens professioner har vi uppdaterat de nationella traumalarmskriterierna. Nu kan vårdpersonalen arbeta mer precist redan vid olycksplatsen och avgöra vilka skadade som behöver ett traumateam redo på sjukhuset. Detta ökar patientsäkerheten och möjliggör att fler skador upptäcks tidigare, säger Pelle Gustafson, chefläkare på Löf.
– Kriterierna i sig är inte uppdaterade, de håller, men de är förtydligade.
Materialet i form av nya kort och planscher bygger på den senaste forskningen och berör omkring 70 000 sjukvårdsanställda, främst inom ambulansverksamhet och på akutmottagningar. Det ska även gå ut till över 30 vårdcentraler på glesbygden.
– Vårdcentraler har en väldigt viktig roll att spela, då det ofta är de som får ta hand om patienterna först, säger Pelle Gustafson.
De uppdaterade traumalarmskriterierna lanseras inom ramarna för Löfs projekt Säker traumavård, som syftar till att höja kvalitet och säkerhet i omhändertagandet av traumapatienter.
Projektet startade hösten 2014, bland annat som en reaktion på att de traumalarmskriterier som då användes var omoderna.
– Det fanns runt 30 till 40 olika traumalarmskriterier runt om i landet – alla var baserade på amerikanska data från 1960- och 1970-talen, säger Pelle Gustafson.
Bland annat indikerade en större krockskada på en bil att risken för svåra skador var hög.
– Tekniken har förändrats sedan dess, i dag ska bilar deformeras även vid låga hastigheter för att skydda passagerarna, säger Pelle Gustafson och lägger till att den första uppdateringen gjorde stor skillnad.
– Ungefär hälften av alla falsklarm försvann utan att vi kunde se någon negativ påverkan.
Läs även:
Larmkriterier – balansgång på slak lina
Larmnivå för traumapatienter avgör grad av vårdinsats