Trots att Försvarsmakten den här gången inte annonserade om evenemanget var intresset lika stort som i mars när 48H senast ägde rum, säger kurschefen Ann-Kristin Halldén till Läkartidningen.
– Då var det 200 sökande till 80 platser, det här gången var det nästan lika många sökande till 70 platser, säger hon.
Intresset har ökat de senaste åren, dels i samband med pandemin och dels sedan Ryssland för snart tre år sedan inledde sin fullskaliga invasion av Ukraina. I fredags anlände deltagare från hela Sverige, varav ungefär hälften läkare, till Göteborg för att se om Försvarsmakten är något för dem.
– Vi fick ett späckat schema, säger läkaren Alicia Ekström och beskriver en helg bestående av föreläsningar varvat med övningar i både medicinskt omhändertagande och soldatliv.
– Vi fick lära oss att göra upp eld med eldstål och även prova på hypotermi. Frivilliga fick ta sig ett dopp i havet och sedan övade vi akut omhändertagande av nedkylda personer.
Under de 48 timmarna fick deltagarna även se hur ett taktiskt omhändertagande av stridsskadad går till, och i det här fallet användes en stridsbåt då övningen ägde rum på Känsö utanför Göteborg.
– Vi fick även göra beeptest och multitest (en rad övningar med den egna kroppen som belastning, reds anm.) och sedan var man rätt mör, säger Alicia Ekström.
Till vardags är hon ST-läkare på en vårdcentral i Borås, men hon säger
att hon alltid har varit nyfiken på andra möjligheter.
– Jag har alltid tyckt att det har varit spännande med alternativa karriärvägar där man får nya utmaningar och sätt att jobba, säger hon om varför hon ansökte om att få göra 48H.
Alicia Ekström säger att helgen gav henne blodad tand.
– Jag blev väldigt imponerad och tänker att det finns väldigt många olika vägar att gå, både inom insatser och som civilanställd läkare inom Försvarsmakten. Jag tror att jag i alla fall kanske kommer att ha en deltidsroll.
Läs även:
Fler läkare behövs i Försvarsmakten
Militärläkarna: Läkare behöver lära sig mer katastrofmedicin
Försvarsmaktens generalläkare: »Nato blir ett paradigmskifte«
Oroliga tider kräver medicin i frontlinjen
Snart får hon det högsta medicinska ledningsansvaret
(uppdaterad 2024-12-10)