– Totalt handlar 20–25 samtal i veckan om lustgas. Majoriteten av samtalen kommer från sjukhus, men även användarna själva ringer in. När vården ringer kan det vara fråga om riktigt allvarliga symtom som gör att personen blivit inlagd på sjukhus. Det handlar ofta om psykisk och fysisk nervpåverkan men även om akuta skador som exempelvis obehagliga köldskador på lår, läppar och i mun och svalg, säger Jenny Bång Arhammar, verksamhetschef vid Giftinformationscentralen, i ett pressmeddelande.
En fallbeskrivning i det senaste numret av Läkartidningen handlar om en annan typ av akut komplikation som inandning av lustgas kan leda till.
Hittills i år har det kommit in närmare 1 100 samtal, och fler väntas i samband med de kommande storhelgerna.
– Vi bekymras över att så många fortsätter att använda lustgas i berusningssyfte. Särskilt oroväckande är det att samtalen om tonåringar som skadas ökar. Vi ser att antalet sjukhusrelaterade frågor gällande tonåringar i åldern 15–19 år har gått från 68 förra året till 162 i år, säger Jenny Bång Arhammar i pressmeddelandet.
Läs även:
Fallbeskrivning: Enstaka användning av lustgas kan ge akuta komplikationer
Medicinsk kommentar: Allvarliga och mångfasetterade följder av användning av lustgas »Årets artikel« i Läkartidningen 2023
Fallbeskrivning: Livshotande trombotisering efter missbruk av stor mängd lustgas
Fallbeskrivning: Lustgas i stora mängder kan ge psykiska och neurologiska symtom
Fallbeskrivning: Lustgasbruk gav pseudodemens