Strulet kring journalsystemet Millennium i Västra Götalandsregionen har knappast undgått någon, och efter omfattande kritik är införandet nu satt på paus tills vidare. Det får dock konsekvenser även för regionens implementering av nationella läkemedelslistan, det register som ska ge vården, apoteken och patienterna samma information om förskrivna och uthämtade läkemedel. Tanken var nämligen att Västra Götalandsregionen skulle slå två flugor i en smäll och implementera den nationella läkemedelslistan i samma veva som journalsystemet skulle bytas ut. Men alla problem och förseningar kring Millennium gör att bytena inte kommer att vara klara till den 1 december nästa år, när den nya lagen om läkemedelslistan träder i kraft. Därför remitterar nu regeringen ett förslag om att skyldigheten att lämna vissa uppgifter till registret senareläggs i nästan tre år, till den 1 september 2028.
– Den nationella läkemedelslistan är en viktig reform för att öka patientsäkerheten och effektivisera vården. Förslaget om ändring i lagen gör att vi fortfarande kan gå vidare med implementeringen men på ett mer patientsäkert sätt, säger sjukvårdsminister Acko Ankarberg Johansson (KD) i ett uttalande.
Sveriges Kommuner och regioner, SKR, har tidigare uttryckt kritik mot det »tidsmässigt orimliga« kravet på att alla regioner skulle vara anslutna redan till december nästa år. Johan Kaarme, chef för SKR:s vård- och omsorgsavdelning, är därför nöjd med det nya beskedet.
– Det är mycket glädjande och välkommet och vad vi hoppades på, säger han till Dagens Medicin.
I samband med att E-hälsomyndigheten aktiverade nationella läkemedelslistan 2021 slogs också en så kallad transformator på. Den flyttar automatiskt förskrivningsdata från journalsystemen till NLL, så att förskrivarna kan fortsätta att arbeta som vanligt i sina respektive system fram till dess att journalsystemet har en direkt koppling mot NLL – allt för att inte patientsäkerheten ska äventyras. För att transformatorn ska kunna fortsätta användas även framöver krävs dock att lagen om läkemedelslistan ändras. Även ett förslag till en sådan lagändring skickas nu på remiss.
Läs också:
Storstadsregionerna ska vara anslutna till NLL till årsskiftet
SKR: En förhastad anslutning till NLL hotar patientsäkerheten
Chefläkare varnar för stora risker med läkemedellistan
Hoppfullt om läkemedelslistan efter departementsmöte
Läkarnätverk nöjt med nytt beslut om nationella läkemedelslistan
Senarelagd läkemedelslista kostar 100 miljoner – regioner kan få betala
Läkamedelslistan skjuts fram