För några veckor sedan fick personalen på psykiatriska kliniken på Skaraborgs sjukhus veta att man står inför ytterligare en stor nedskärning av verksamhetens personalbudget. Det blev droppen som fick bägaren att rinna över, säger överläkare Mia Engström.

Mia Engström. Foto: privat

– Vi har länge gått med extrem underfinansiering. Vi är med råge den mest underfinansierade psykiatriska kliniken i VGR, en region som ligger i bottenskiktet när det gäller finansiering av psykiatri. Vi har kämpat för att försökt få det att gå ihop, det finns ingenting mer att ta av, säger hon och fortsätter:

– Så fick vi veta att vi ska spara helt enorma summor till nästa års budget, motsvarande en hel öppenvårdsmottagning eller en avdelning, men vi får samtidigt inte lov att ta bort en utbudspunkt. Det är en helt omöjlig ekvation.

Nu har specialistläkargruppen på kliniken meddelat sjukhusledningen att man inte tänker skriva på delegationer för tvångsvård enligt LVM eller LPT, om nedskärningarna blir verklighet.

– Att frihetsberöva folk för att ge dem vård lägger ett stort ansvar på oss som läkare, det kräver att vi tar extrema beslut. Vi känner inte att vi kan stå för den vården under dessa förutsättningar, säger Mia Engström.

Lagstiftningen kring tvångsvård kräver att varje klinik ska ha en chefsöverläkare som ansvarar för beslut om tvångsvård. Detta ansvar delegeras sedan till specialistläkare, som då agerar i chefsöverläkarens ställe. Och om något skulle gå snett är det den enskilda specialisten som får stå till svars, säger Jonas Klang, vårdenhetsöverläkare på kliniken.

Jonas Klang. Foto: privat

– Det är jag som enskild individ och specialist som står som ansvarig inför Ivo, HSAN eller domstolar.

Jonas Klang beskriver en situation på kliniken där personal går på knäna och många är sjukskrivna. Enligt läkargruppen har man fått information från ledningen att nedskärningarna främst ska gälla administrativa tjänster. Men inte heller på den sidan finns någon att avvara, säger Jonas Klang.

– Vårt arbete är helt avhängigt av att det finns medicinska sekreterare, att det finns folk på golvet som kan hjälpa oss i vårt arbete och som förstår tvångsvård.

Läkarna har nu skickat en skrivelse med sin ståndpunkt till sjukhusdirektören och till styrelsen för Skaraborgs sjukhus. Där meddelar man att tills vidare och innan konsekvenserna av besparingsbeslutet är fullt klarlagda, inte kommer att underteckna några delegationer gällande tvångsvård.

»Att skriva under utan visshet om att kunna säkerställa adekvat vård vore ett svek mot patienterna och vårt ansvar som läkare«, skriver läkarna.

Nuvarande delegation gäller till den 31 december. I praktiken innebär det att Skaraborgs sjukhus riskerar att stå i stort sett utan psykiatrisk tvångsvård efter årsskiftet, eftersom det då är enbart klinikens chefsöverläkare som kan fatta sådana beslut.

– Vi vägrar ingenting. Vi känner helt enkelt inte att vi kan ta på oss ytterligare ett år när vi inte vet hur saker faller ut. Med de här nedskärningarna ser vi en risk att vi hamnar i en ond och otäck spiral som får hela kliniken att falla ihop, säger Jonas Klang.

I ett mejl till Läkartidningen skriver sjukhusdirektör Stellan Ahlström att ledningen förstår oron inför den pressade ekonomiska situation som sjukhuset befinner sig i. Han skriver vidare att »förvaltningen säkerställer patientsäkerheten och arbetsmiljön genom kontinuerlig dialog med verksamheterna om balans mellan behov och resurser«.

– I en tid av ökat vårdbehov och utmaningar i kompetensförsörjning är det också nödvändigt att förändra hur vi både organiserar och bedriver hälso- och sjukvård. Den oro som uttrycks i brevet, tydliggör för oss att vi behöver fortsätta den interna dialogen om hur vi ska genomföra omställningen av hälso- och sjukvården tillsammans, skriver Stellan Ahlström.