Karl Freier, ordförande i SLF student. Foto: SLF student

Under årets fullmäktigemöte för läkarstudenter, som hölls i Lund den 23–24 november, klubbades en rad ärenden. Ett av dem är att SLF student ska verka för ett nationellt slutprov för alla läkarstudenter – även de som studerat utanför Sverige. Motionen kom från SLF student Linköping och föreningen skrev bland annat att det skulle behövas en motsvarighet till AT-provet som man måste klara för att få läkarlegitimationen. Då majoriteten höll med och motionen bifölls, ska SLF students förbundsstyrelse verka för att »ett nationellt skapat prov används för att säkerställa kompetensen, för läkarstudenter på det sexåriga läkarprogrammet, innan erhållen legitimation«.

Karl Freier, ny ordförande för SLF student, tillträder formellt vid årsskiftet och ska då ta tag i frågan.

– Det var tydligt på fullmäktige att det här är en fråga som våra medlemmar tycker att vi ska driva, säger han.

Varför tror du att många vill det här?

– Jag tror att många medlemmar som läser läkarprogrammet känner sig lite osäkra på nya programmets utformning i och med att varje lärosäte har frihet att utforma läkarutbildningen så som de tycker. Det här skulle väl skapa rättvisa.

Vad tycker du om ett nationellt slutprov?

– Det finns ju både positiva och negativa effekter av en extra examination. Det skulle kunna säkerställa en jämn och god kompetens bland nyexaminerade för att öka patientsäkerheten och förbättra vårdkvaliteten. Men det skulle också riskera att öka stressnivån för studenterna. Det kan vara svårt att fånga upp alla aspekter i en enda examination och göra den representativ för hela utbildningen.

Det är dock inte det enda kluriga. Ett så kallat BT-inträdesprov är uppe för diskussion, något som Region Skåne redan testat, vilket Läkartidningen tidigare skrivit om.

– Andra regioner har också visat intresse för att införa något liknande. Vad jag vet är vi ensamma om just detta även om flera regioner har någon form av test i sin BT/AT-rekrytering, sa BT-chefen Caroline Mellberg då.

Samtidigt har Nationella BT-nätverket, som samlar 40 BT-chefer och studierektorer i samtliga regioner, skickat en skrivelse till regeringen där man menar att BT-inträdesprovets »relevans, funktion och konsekvenser är oklara«. Ett bekymmer är att läkare som är legitimerade inom EU/EES redan har rätt att arbeta i Sverige utan att göra något prov. Detta enligt Europaparlamentets och rådets direktiv 2005/36/EG.

Därmed finns en hel del frågetecken kring BT-prov eller nationellt slutprov, som SLF student alltså ska verka för.

– Än så länge är det lite oklart hur vi ska hantera frågan, säger Karl Freier.

Detta är även något som Läkarförbundet centralt ser över, bland annat i förbundets utbildnings- och forskningsråd (UFO).

Läkartidningen har också sökt SLF student utland för en kommentar.

Läs även:
Nya läkarprogrammet – därför behövs nationellt kunskapsprov
Tummen upp för nationellt slutprov