Martin Macek, ordförande Sveriges läkarförbund student. Foto: Privat

– För att komma in på läkarutbildningen ska du ha klarat av gymnasiesvenska och dessutom ha rätt så bra betyg, säger Martin Macek.

Vid Örebro universitet utbildas både läkare, sjuksköterskor och andra vårdyrken. Studenternas bristande kunskaper i svenska är en utmaning där precis som på många andra medicinska lärosäten i landet, menar Mia von Euler, dekan på den medicinska fakulteten vid Örebro universitet. 

– Vi behöver säkerställa att man har de kunskaper som krävs, säger hon till SVT Örebro.

Tanken är att studenterna ska få göra ett prov i hörförståelse i svenska tidigt under utbildningen, en spärrtenta innan de går ut på den verksamhetsförlagda utbildningen. Testet ska inte mäta ämneskunskaper eller avancerad svenska, utan vara ett test på normal kommunikation. De som inte klarar provet ska få möjlighet att göra om det samt erbjudas extrakurser för att tillgodogöra sig den kunskap de saknar, förklarar Mia von Euler.

– Det är viktigt att inte slösa bort studenternas tid. Saknar man viktiga grundkunskaper i svenska så klarar man inte de andra kurserna på utbildningen, och kan i slutändan inte bli exempelvis läkare, säger hon till SVT.

Martin Macek ser inget problem med att införa ett språktest på vårdutbildningar, men menar också att de studenter som är behöriga och gått ut gymnasiet med godkänt betyg i svenska borde ha tillräckligt goda kunskaper.

– Annars borde man snarare se över vad som inte fungerar på gymnasiet, säger han.

Han betonar även att det är viktigt att se till att språktestet håller god kvalitet och att de studenter som inte klarar det erbjuds stöd.

– Har universitetet antagit studenter och låtit dem gå en halv utbildning så tycker jag också att de har en skyldighet att erbjuda stöd till de som inte uppfyller kraven för att gå vidare, säger Martin Macek.

Språktestet i Örebro ska tas fram av Ida Melander, lektor i svenska, i samarbete med Örebro universitets högskolepedagogiska centrum.

– Jag tänker mig att det skulle kunna handla om någon typ av inspelat samtal, säger hon till SVT.

– Jag vet inte exakt var det kommer att landa men det behöver ha en koppling till det autentiska vårdsamtalet, fortsätter hon.

Tanken är att språktestet ska införas på försök på ett eller två program. De ska ske till höstterminen 2025, om allt går enligt plan, uppger Mia von Euler.